2020. szeptember 28. hétfőVencel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elhunyt Jiří Menzel, a világhírű cseh filmrendező

2020. szeptember 07. 10:50, utolsó frissítés: 10:50

82 éves korában elhunyt Jiří Menzel Oscar-díjas cseh rendező – közölte felesége, Olga Menzelová vasárnap a Facebook-oldalán. A cseh sajtó értesülése szerint Menzel szombaton hunyt el.

Jiří Menzel kéttucatnyi játékfilmet, valamint dokumentumfilmet rendezett, emellett Csehországban és más államokban, köztük Magyarországon, számos színházi előadás fűződik a nevéhez.

Színészként mintegy 80 filmes és televíziós alkotásban szerepelt. A Szigorúan ellenőrzött vonatok című filmjéért, amelyet Bohumil Hrabal művéből rendezett, 1967-ben megkapta az Oscar-díjat. A prágai tavasz eltiprása után öt évig nem rendezhetett filmeket. Az 1985-ben készült Az én kis falum című filmje minden idők egyik legnépszerűbb cseh vígjátéka, amely 1986-ban újabb Oscar-jelölést hozott a rendező számára. A filmben Bán János Jászai Mari-díjas színész alakítja a főszerepet. Nálunk is népszerű filmjei továbbá a Pacsirták cérnaszálon, a Sörgyári capriccio és a Hóvirágünnep című filmek

Menzel játszott Böszörményi Géza, Maár Gyula, Simó Sándor munkáiban, Szabó István Az ajtó című filmjében és Koltai Róbert Világszám!-jában is, színészként utoljára Martin Sulík szlovák rendező Tolmács című filmjében vállalt szerepet, legutolsó filmrendezése pedig a Don Juanok volt.

Menzel 2013-ban járt Kolozsváron, a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál díszvendégeként. A 12-ik TIFF-en a rendező életműdíjban részesült. (MTI/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS