2021. december 7. keddAmbrus
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Lesz miből válogatni! 4 román és 8 magyar játékfilmeket is meg lehet nézni a 28. Alter-Native-on

2020. szeptember 30. 10:41, utolsó frissítés: 10:50

A koronavírus-járvány miatt rendhagyó lesz idén az Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivál (is), néhány jó szokását azonban az új körülmények közepette is megtarthatja a marosvásárhelyi szemle, például azt, hogy a versenyprogram mellett az elmúlt és az idei esztendő román és magyar játékfilmjeiből is nyújt egy kis ízelítőt - tájékoztatnak a szervezők.


Szerepel az október 7-e és 11-e között zajló fesztivál programjában Szász Attila Apró mesék című, 2019-es filmje, amely múlt héten a legjobb filmnek és a legjobb filmzenének járó díjat is elnyerte a pármai filmfesztiválon. Az izgalmakban és fordulatokban gazdag történelmi romantikus thriller egyik főszereplője az erdélyi Molnár Levente.

Szász Attila: Apró mesékSzász Attila: Apró mesék


Megnézhetik majd a filmkedvelők egy másik erdélyi fiatal tehetség, Visky Ábel első egész estés filmjét is, a Mesék a zárkából című kreatív dokumentumfilmet, amely börtönben ülő apák és otthon levő gyerekeik kapcsolatát taglalja.

Levetítik a fesztiválon Hajdu Szabolcs Békeidő című 2020-as filmjét is, amely voltaképpen egy filmantológia, több, egymásba kapcsolódó történettel. Különböző emberi viszonyokban járja körül a dominancia és kiszolgáltatottság kérdését, képzelet és valóság határán, legyen szó párkapcsolatról, barátságról, szülő és gyerek, állam és polgár viszonyáról.

Szerepel még a programban Radu Jude idén bemutatott, Nyomtatott nagybetű (Uppercase Print/Tipografic Majuscul) című filmje is, amely Gianina Cărbunariu azonos című színházi előadásának az adaptációja, valamint Radu Ciorniciuc Otthon (Acasa, My Home) című alkotása is, amely egy, a bukaresti Văcărești Deltában (ma Văcărești-i Nemzeti Park) élő kilencgyermekes roma család történetét mutatja be. Az alkotás júniusban elnyerte a legjobb egész estés dokumentumfilmnek járó Arany Kürt Díjat a Krakkói Filmfesztiválon, és ezzel automatikusan bekerült a 2021-es Oscar-mezőnybe.

Radu Jude: Nyomtatott nagybetűRadu Jude: Nyomtatott nagybetű


A felsoroltak mellett megtekintheti még a közönség Hartung Attila: FOMO – Megosztod és uralkodsz című filmjét, Bodzsár Márk Drakulics elvtársát, az Ivana Mladenović rendezte, Rettegett Ivána című román-szerb koprodukciót, Kocsis Ágnes Éden címet viselő alkotását, továbbá Kövessy Róbert Wichmann Tamás-portréfilmjét, a Magyar lapát címűt, az Oscar-díjas Deák Kristóf Foglyok című filmjét és Dorian Boguță A nyom című alkotását.

Idén a marosvásárhelyi Nyári Színház fogadja be az Alter-Native filmfesztivált, és kizárólag napi jegyeket vásárolhatnak a filmkedvelők. A jegyeket a biletmaster.ro oldalon, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház jegypénztáránál, illetve a napi műsor elkezdése előtt egy órával a helyszínen lehet majd megvásárolni. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS