2021. július 29. csütörtökMárta
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Louise Glück amerikai költő kapta az idei irodalmi Nobel-díjat

2020. október 08. 14:15, utolsó frissítés: 2020. október 12. 07:54

Update: A díjazott költő családjáról kiderült, hogy partiumi származású: nagyapja és nagyanyja 1900 decemberében érkezett New Yorkba. A nagypapát Glück Henriknek, a nagymamát Moskovitz Teréziának hívták. Érmihályfalvi magyar zsidók voltak - írja a szombat.org.


------------------------------

Louise Glück amerikai költő kapja az idei irodalmi Nobel díjat - jelentette be a Svéd Akadémia illetékese. Az indoklásban úgy fogalmaznak, "az összetéveszthetetlen szerzői hangjáért" érdemelte ki az elismerést, "amely zord szépségével teszi egyetemessé az egyéni létet".Louise Glück 1943-ban született New Yorkban. Apai ágon magyar származású, nagyszülei Magyarországról emigráltak az Egyesült Államokba. Első kötete Firstborn címmel 1968-ban jelent meg, amelyet azóta több vers-, esszé- és prózakötet követett. Jelenleg a kortárs amerikai irodalom egyik kiemelkedő költőjeként tarották számon. Számos rangos díjat kapott, 1993-ben például Pulitzerrel, míg 2014-ben Nemzeti Könyvdíjjal ismerték el. Jelenleg Cambridge-ben (Massachusetts) él, az írás mellett a Yale Egyetemen tanít.

"Sokszor jellemzik költészetét önéletrajziként, de a Nobel-bizottság szerint egyáltalán nem lehet vallomásos költőnek nevezni, inspirációért inkább a mitológiához és a klasszikus költészethez nyúlik vissza, ezeket transzformálja át modern költészetté. Tizenkét verseskötete és számos esszékötete jelent meg, stílusa összetéveszthetetlen, a humor fontos szerepet játszik költészetében. Műveiben fontos szerepet játszik a trauma feldolgozása, annak megértése, a vágy és a természet megfigyelése. Verseiben kendőzetlen őszinteséggel beszél a szomorúságról és az elidegenedésről" - írja róla a Litera irodalmi portál.

Magyarul eddig nem jelent meg kötete, de a portál úgy tudja, verseinek fordításai számos folyóiratban olvashatók.

Vele már összesen 16 női szerző kapott irodalmi Nobel díjat. Az első 1908-ban Selma Lagerlöf volt, míg legutóbb 2019-ben ítélték oda nőnek a díjat, tavaly Olga Tokarczuk kapta meg. A díjazottak között van ugyanakkor a romániai születésű, de már Németországban élő Herta Müller is. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS