2020. október 21. szerdaOrsolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A nagyváradi színház 120 éves évfordulóján felolvasták az alapító oklevelet

2020. október 15. 16:56, utolsó frissítés: 16:57

Százhúsz évvel ezelőtt, 1900 október 15.-én meg kapuit a nagyváradi Szigligeti Színház.

Az alapítás évfordulóját a Szigligeti Társulat ünnepelte. A rövid, ám meghitt ünnepség kezdetén ifj. Kovács Levente színművész olvasta fel az alapítók által időkapszulában elhelyezett zárókő oklevél szövegét.Ezt követően, Czvikker Katalin főigazgató és Fodor Réka színművész helyeztek el koszorút a névadó, Szigligeti Ede mellszobránál.

A 120 éves oklevél szövege:
Zárkő-Elhelyezési Oklevél
Mi Nagyvárad törvényhatósági joggal felruházott város törvényhatósági bizottsága tudtul adjuk mindazoknak akiket illet, hogy ama ünnepélyes ténynek megörökítésére a midőn Szigligeti Ede hallhatatlan emlékű színmű írónkról, városunk szülöttjéről elnevezett, s a művészet, erkölcs és hazafiúi érzelmek emelésére szentelt eme színházunk építését befejeztük s Nagyvárad lelkes közönségének részvétele mellett az ezerkilenc századik év október hó tizenötödikén ünnepélyesen megnyitottuk, az e napon tartott rendkívüli diszközgyülésünk határozatához képest jelen okirat kapcsán „Zárkövet” helyeztünk el.

Álljon e színház városunk közönsége áldozatkészségének és művészetek iránti szeretetének jeléül az idők végtelenségéig, legyen alapja az erkölcs, a melyből az igazi nemes művészet fakadjon életre, szolgáljon a lélek üdülésére, a könyörület és igazságszeretet érzetének emelésére, ápolja és fejlessze a hazaszeretetnek szent tüzét. Kelt Nagyvárad törvényhatósági joggal felruházott város törvényhatósági bizottságának 1900-ik év október 15. napján tartott rendkívüli diszközgyüléséből.
a város közönsége nevében: Dr Bulyovszky József, polgármester


Az évforduló ünnepsége a Hamlet pénteki bemutatójával folytatódik. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS