2024. július 16. kedd
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ingyenes internet a romániai könyvtárakban

2009. április 23. 16:25, utolsó frissítés: 16:25

Ma, a Könyvek és szerzői jog világnapján, illetve a Romániai könyvtárosok napján indul a Biblionet program, amelynek keretében ingyenes internethozzáférést biztosítanak a romániai könyvtárak látogatói számára. A programot 26,9 millió dollárral finanszírozza a Bill & Melinda Gates Alapítvány. Romániában a lakosság 80 százaléka (főleg a vidéken élők) nem rendelkeznek folyamatos internethozzáféréssel – főleg számukra jelent majd nagy előnyt a könyvtárak korszerűsítése.


Az öt éves program keretében modernizálják az ország könyvtárait: a Microsoft mintegy 15 millió dollár értékben programokat adományoz az intézményeknek, amelyek a közönség internethez való hozzáférését könnyítik meg. Több mint 1500 könyvtárat látnak el számítógépekkel, több mint 2500 könyvtári alkalmazott vehet majd részt továbbképzésen, és nő majd a kormány, illetve a helyi önkormányzatok támogatása is.

Április 23-a 1995 óta a Könyvek és szerzői jogok világnapja: az UNESCO évente ezen a napon jelöli ki másik három nemzetközi szervezettel együtt a könyv nemzetközi fővárosát a következő évre. Az utolsó fővárosok (visszafelé számlálva) Amszterdam, Bogota, Torino, Montreal, Antwerpen voltak, idén pedig Bejrút a könyv nemzetközi fővárosa.

Romániában 2005 óta ünneplik ma a könyvtárosok napját: az intézmények arra használják ki az alkalmat, hogy felhívják a figyelmet a könyvtár szerepének mibenlétére és fontosságára, az olvasási szokások változására, a könyvtárosok alulbecsült és kevéssé ismert mesterségének szerepére. A könyvtárosok napjának idei legfontosabb rendezvénye a Biblionet programra összpontosító, Bukarestben zajló konferencia. (hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS