2021. április 17. szombatRudolf
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Román jelöltjei is vannak a 2020-as Európai Filmdíjaknak

2020. november 10. 18:46, utolsó frissítés: 18:58

Idén kivételesen öt helyett hat alkotás, színész és rendező versenyez a játékfilmes és dokumentumfilmes kategóriákban az Európai Filmdíjakért - jelentette be az Európai Filmakadémia. A legjobb európai dokumentumfilmek versenyének döntőjébe két romániai alkotás is bekerült.


A szervezet keddi közleménye szerint a legjobb európai film díjára idén a Még egy kört mindenkinek; a Berlin Alexanderplatz; a Corpus Christi; a Martin Eden; A festett madár és az Undine című filmeket jelölték.

A legjobb rendező kategóriában Agnieszka Holland (Sarlatán), Jan Komasa (Corpus Christi), Pietro Marcello (Martin Eden), Francois Ozon (Summer of 85), Maria Sodahl (Remény) és Thomas Vinterberg (Még egy kört mindenkinek) versenyezhet.

A legjobb férfi színészek között a Corpus Christi főszereplője, Bartosz Bielenia, a szintén több jelölést szerző Még egy kört mindenkinek sztárja, Mads Mikkelsen; Luca Marinelli (Martin Eden), a horvát Goran Bogdan (Father), valamint a saját maga által írt és rendezett Falling főszerepéért Viggo Mortensen szállhat versenybe az Európai Filmdíjért.

A legjobb színésznő kategóriában Paula Beer (Undine), Natasa Berezsnaja (Dau.Natasa), Andrea Braein Hovig (Remény), Ane Dahl Torp (Charter), Nina Hoss (My Little Sister) és Marta Nieto (Anya) közül választják ki az idei díjazottat.

A hat legjobb európai dokumentumfilm közé két romániai munkát is beválasztottak. Az Acasă, My Home annak a kilencgyerekes családnak a történetét dolgozza fel, akik a Bukarest közepén található Deltában élnek, és amikor azt nemzeti parkká készülnek alakítani, a családot kilakoltatják onnan, és beköltöztetik a betondzsungelbe. A másik doksi a luxemburgi és román koprodukcióban készült colectiv, ami az öt évvel ezelőtti tragédia utáni időszakot dolgozza fel. A filmet ebben a kritikánkban méltattuk. Egyébként mindkét dokumentumfilm elérhető a HBO streamingszolgáltatásában. Ezen kívül a legjobb dokumentumfilm kategóriájában versenyez az egyetlen sertés életét végig követő, szövegnélküli Gunda, a Little Girl, a Saudi Runaway és a szíriai igaztörténetet feldolgozó Az underground kórház szerepel 2020-ban. A jelöltek közül az Európai Filmakadémia csaknem 4000 tagja választja szavazással a győzteseket.

A kategóriák győzteseit december 8. és 12. között virtuális díjátadókon jelentik be - derül ki az Európai Filmakadémia közleményéből. (mti/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS