2020. november 25. szerdaKatalin, Katinka
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Future Perfect #1: megnyílik a kolozsvári Ecsetgyár és a sepsiszentgyörgyi Magma közös kiállítása

2020. november 13. 10:26, utolsó frissítés: 10:28

Az Ecsetgyár és a MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótér 2020. november 13-án, online tárlatvezetéssel nyitja meg a Future Perfect / Viitor Anterior című projektjét. A romániai képzőművészet fiatal, feltörekvő alkotóinak szentelt kiállítássorozat első mozzanatára az Ecsetgyár Facebook-oldalán kerül sor.


Résztvevő művészek: But Mircea, Farcaș David, Filipov Camilia, Ghegu Lucia, Giurgiu Adela, Popăilă Lucian, Sisea Ioana, Stoie Paul, kurátorok: Mureșan Ciprian és Savu Șerban. A kiállítás január 17-éig látható."Nyolc elismert és általunk felkért művésszel együtt elköteleződünk arra, hogy a generációk közötti párbeszédnek nyissunk teret. A kiállításnak négy nomád stációja van, ezekből a sepsiszentgyörgyi MAGMA kiállítótere az első. Minden válsághelyzet a színpad feltörekvő rétegét érinti leginkább, és ez ma is így van. A fiatal művészek gyakran arra kényszerülnek, hogy saját maguk rajzolják ki azoknak a struktúráknak a körvonalait, amelyek segítségével elkezdhetik majd alkotói tevékenységüket és megtalálhatják egyéni hangjukat. A helyi színpad – ha azt színpadnak nevezhetjük – nem tartozik a legnyitottabbak és/vagy a legbarátságosabbak közé, így minden, ami új, kockázatos. A fiatal művészek számára rendkívül kevés a lehetőség" – véli Iepure-Gorski Mihai, az Ecsetgyár képzőművészeti programjának társkurátora.

Mureșan Ciprian és Savu Șerban egy már elismert művészgeneráció tagjai, a projekt aktív szereplői. Ebben olyan szerepkörre vállakoznak, amely visszahelyezi őket a tétekkel és a helyi közösséggel való „találkozás” logikájába: az ő feladatuk a fiatal művészek kiválasztása és (ezen túlmenően) az új generációval való párbeszéd kialakítása, ők a kiállítás kurátorai is.

But Mircea, Farcaș David, Filipov Camilia, Ghegu Lucia, Giurgiu Adela, Popăilă Lucian, Sisea Ioana és Stoie Paul alkotásai két hónapig találnak otthonra a sepsiszentgyörgyi MAGMA terében – látni, felfedezni, megérteni kívánóknak ajánlják.

A kiállítás megnyitóján Ciprian Mureșan és a Serban Savu kurátorok online ismertetik a tárlatot. Az esemény november 13-án, 19:00 órakor látható az Ecsetgyár Facebook-oldalán.

A tárlat fizikai helyszíne a MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótér (Szabadság tér 2. szám, Sepsiszentgyörgy, Kovászna megye, Románia).

A koronavírus okozta járványhelyzet miatt a kiállítás fizikai látogatása nem lehetséges, új rendeletek érvénybe lépéséig a teljes kiállítást online lehet megtekinteni, az Ecsetgyár Instagram-oldalán.

Szervezők: Ecsetgyár Egyesület és a MAGMA Kortárs Közeg Egyesület.
Partnerek: Székely Nemzeti Múzeum, Kovászna Megye Tanácsa
Támogatók: Román Nemzeti Kultuárlis Alap, Kolozsvár Helyi Tanácsa és Polgármesteri Hivatala, Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, Communitas Alapítvány, NKA - Magyar Nemzeti Kulturális Alap.
A kiállítás a Living the Future – a művészeti alkotás támogatásának lehetőségei válságos időkben c. program része.

A program társtámogatója a Román Nemzeti Kulturális Alap. A projekt Kolozsvár Helyi Tanácsának és Polgármesteri Hivatalának támogatásával jött létre.

További információk: www.fabricadepensule.ro

(közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS