2024. július 16. kedd
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Átvette a Kriterion Koszorút Korniss Péter fotográfus, aki 30 ezres gyűjteményét a Szépművészetinek ajándékozta

2020. december 08. 16:20, utolsó frissítés: 17:09

Szűk körű ünnepi eseményen vette át Korniss Péter a Kriterion Koszorút, amellyel a csíkszeredai Kriterion Alapítvány alapító elnökének, Domokos Gézának a kezdeményezésére, 1996-tól jutalmazza azokat a személyiségeket, akik Erdély hírét vitték a nagyvilágba, s akik munkásságukkal Európa és a világ szellemi áramlataiba kapcsolták az erdélyi magyarság szellemi értékeit.


Korniss Péter a budapesti Szépművészeti Múzeum Román Csarnokában 2020. december 8-án. Fotó: MTIKorniss Péter a budapesti Szépművészeti Múzeum Román Csarnokában 2020. december 8-án. Fotó: MTI


Az elismerést Barabási Albert-László, úgyszintén Kriterion Koszorú díjas, világhírű kutató adta át a művésznek.

A díjazottat méltatva Barabási Albert-László hangsúlyozta: Korniss Péter képei egyszerre hordoznak lokális üzenetet és mutatnak be valami univerzálisat, amely túlmutat ezen "a belterjes es meghitt kultúrán".

A díjátadó alkalmából Fotográfiák 1959–2017 címmel Korniss Péter életművét áttekintő, háromnyelvű fotóalbum is megjelent a csíkszeredai Bookart Kiadó és az Iskola Alapítvány gondozásában.


Ebből az alkalomból a Szépművészeti Múzeumnak adományozta teljes életművét átfogó archívumát a fotográfus."Boldog szívvel tudok megválni attól, amit annyi éven át gyűjtögettem, az archívumomtól. Boldog szívvel, mert tudom, hogy jó helyre kerül" – méltatta a Szépművészeti Múzeumot és az annak tagintézményeként működő KEMKI-t az ajándékozás bejelentésekor Korniss Péter.

Mint elmondta, pályafutásának első évtizedeiben az eltűnőben lévő, tradicionális paraszti kultúra nyomait kereste, majd eljutott a "múlttól a jelenig", a hagyományos paraszti kultúrától egy globalizált világig.

Korniss Péter felidézte, hogy a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria három éve kiállítást rendezett eddigi életművéből, ami "bátorítást adott" számára ahhoz, hogy megkeresse a felajánlással Baán Lászlót, az intézmény főigazgatóját.

A fotográfus kiemelte, hogy archívuma a képeket feldolgozva, részletes adatbázissal kiegészítve tartalmazza, a 34 ezer felvételből 4 ezer fotó be is van szkennelve.

Baán László a három éve megrendezett Korniss Péter-kiállításra emlékezve kiemelte: a Folyamatos emlékezet című tárlat az utóbbi évek egyik legsikeresebbje volt a Magyar Nemzeti Galériában. Mint hozzátette, Korniss Péter most átadott archívumát az intézmény egyben kezeli majd; az így létrejövő a Korniss Péter Archívum "a KEMKI egyik ékköve lesz" – fogalmazott.

Egy gazdag életút


Korniss Péter Kolozsvárott született 1937-ben, onnan 12 évesen költözött Budapestre. Először a jogi egyetemre jelentkezett, de 1956-os szerepvállalása miatt tanulmányait abba kellett hagynia. A Budapesti Fényképészeti Szövetkezet "mindeneseként" fokozatosan kitanulta a fényképezés szakmai fogásait. 1961-től harminc éven keresztül a Nők Lapja fotóriportereként bejárta Magyarország vidékeit, a korabeli társadalmi valóság történeteit örökítette meg.Korniss Péter a 60-as évek végén a hagyományos paraszti kultúrát bemutató képeivel, Erdély eltűnő világáról hozott híradásaival lett ismert.

Az eltűnő paraszti életformát kutató képei egy múlttá váló világ művészi hitelességű dokumentumai. 1978-ban kezdett el foglalkozni az ingázó munkások életével, több mint tíz éven keresztül kísérte nyomon életüket. Az ebből született Vendégmunkás (1988) című sorozata a magyar kortárs fotográfia egyik mérföldkövének tekinthető.

Korniss Péter az otthonában. Forrás:WikipédiaKorniss Péter az otthonában. Forrás:Wikipédia


A korábbi évek spontán rögzített képei után, a 90-es évektől Korniss beállított fotókat is készített, melyeken a hagyományok és a modernitás különleges keveredésének, összefonódásának lehetünk szemtanúi. A 2000-es években a hagyomány és a jelen kérdése foglalkoztatta, ekkor készült Betlehemesek című sorozata. Ezeken jelent meg először munkájában az úgynevezett megrendezett kép, a staged photography stílusában létrehozott képtípus. Sorozatában az autentikus, máig sokfelé élő betlehemező játék szereplőit a modern városias életforma színterein fényképezte.

Korniss Péter a magyar fotográfia kiemelkedő, meghatározó alakja, aki több mint 50 év munkásságát szentelte a Kárpát-medencei paraszti világ értékeinek, kultúrájának megörökítésére. Műveit a kezdetektől konzekvens törekvés és a tudatos alkotás jellemzi, létrehozva az egyik leghitelesebb fotográfiai életművek egyikét.

A művész által adományozott gyűjtemény a nemrég alapított Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézetbe (KEMKI) kerül, ahol önálló Korniss Péter Archívumként lesz kutatható. (MTI/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS