2021. január 21. csütörtökÁgnes
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A colective lett Európa legjobb dokumentumfilmje 2020-ban

2020. december 12. 23:56, utolsó frissítés: 2020. december 14. 10:56

A luxemburgi és román koprodukcióban készült colectiv nyerte az Európa filmdíjat dokumentumfilm kategóriában 2020-ban. Az Európai Filmdíjak szombat esti átadóját Berlinben tartották nagyrészt online körülmények között.


"Ez nagy megtiszteltetés. Szeretném megköszönni az akadémia tagjainak. A főszereplőnk egy független újságíró, aki bátran lép fel a korrupció ellen. Fontos, hogy az európai mozi az oknyomozó újságírás felé fordítsa a tekintetét. Köszönöm!" - mondta Alexander Nanau, a rendező az online szervezett díjátadón."A colectivet másként nézi egy idegen, aki megrökönyödik azon, hogy egy európai uniós országban hogyan történhet ekkora tragédia, és másként egy fiatal, aki azon gondolkodik, hogy érdemes-e még itthon maradnia, amikor az egész rendszer ellene játszik. A colectiv tehát a kilátástalanság elégiája is egyben, egy rendszer bugyraiba nézés, ahol maximum magányos hősök vívják harcaikat, míg fel nem morzsolódnak: újságírók dolgoznak fenyegetések közepette, miniszterek megkötött kézzel, míg a megzargatott felszín szép lassan ismét tükörsimává nem válik" - írtuk a kritikánkban korábban az colectivről.

A legjobb dokumentumfilm kategóriában összesen hat dokumentumfilm versenyzett, a coloctiv mellett versenyben volt egy másik román alkotás is. Az Acasă, My Home annak a kilencgyerekes családnak a történetét dolgozza fel, akik a Bukarest közepén található Deltában élnek, és amikor azt nemzeti parkká készülnek alakítani, a családot kilakoltatják onnan, és beköltöztetik a betondzsungelbe. Ezen kívül a legjobb dokumentumfilm kategóriájában versenyben volt egy sertés életét végig követő, szövegnélküli Gunda, a születési nemét megkérdőjelező nyolc évest bemutató Little Girl, egy fiatal szaud-arábiai nőnek az elrendezett házassága előli menekülését feldolgozó Saudi Runaway és a szíriai igaztörténetet feldolgozó Az underground kórház.

Az idei díjkiosztó nagy nyertese a Thomas Vinterberg rendezte Még egy kört mindenkinek (Another Round/Druk), amely minden kategóriát behúzott, ahol jelölték. Megnyerte a legjobb filmért ( Sisse Graum Jørgensen, Kasper Dissing producerek), a legjobb forgatókönyvért (Thomas Vinterberg, Tobias Lindholm) és a legjobb rendezésért járó díjat is. A főszerepet alakító Mads Mikkelsen pedig megválasztották a legjobb férfi színésznek. A film egy középkorú férfiakból álló baráti társaság kísérletét mutatja be, a négy középiskolai tanár azt a feltételezést vizsgálja meg a gyakorlatban, hogy a folyamatos enyhe fokú ittasság jobbá teszi az életet.

A legjobb színésznőnek járó elismerést Paula Beer kapta a német Undine című drámában nyújtott alakításáért.

Az összes jelölt és díjazott listája itt érhető el. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS