2023. október 5. csütörtökAurél
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Beszélgetés Stefano Bottonival: élőben a Transindex Facebook-oldalán

2020. december 21. 11:10, utolsó frissítés: 23:07

Forradalom és rendszerváltás, a diktatúra öröksége és a jelen politikai palettája Stefano Bottoni értelmezésében a Transindex-beszélgetések sorozatban ma este 19 órától a Transindex Facebook-oldalán.


Most élőben:
Romániában volt a leglátványosabb rendszerváltás a kelet-európai térség államai közül. A „televíziós forradalom” világszenzáció lett, egy olyan romániai sajátosság, amely a napi politikai vitákban találja meg folytatását, hiszen a romániai közélet sokszor tévés szappanoperának is beillik. A felnőtt lakosság és a nyugdíjasok nagy része a beszélgetős műsorokból informálódik, sztárműsorvezetők alakítják világnézetüket. Ennek a következménye, hogy a lakosság beletörődik a kormányváltásokba, a gyenge politikusokba és a versengő érdekcsoportok harcába.

Ezen a beszélgetésen kicsit visszapörgetjük a filmet, és összefüggéseket keresünk a részek között.Ki milyen szerepet játszott a rendszerváltásban? Az akkor előtérbe került, és évtizedeken keresztül fontos pozíciót betöltő politikai aktorok, Iliescu és társai, hogyan befolyásolták ’89 decemberében, a népfelkelés zűrzavaros napjaiban az „új rend” kialakulását?

Kik léptek színre azóta, milyenek a romániai politikai pártok? Vannak-e ideológiák és világnézetek a romániai demokráciában, vagy csak kiüresedett szlogenek mentén történő hatalomhajhászás van?

Hogyan alakult át az erdélyi magyar kisebbség és az őt képviselő politikai elit ezekben az évtizedekben? Egyenlő távolságra vagyunk-e Bukaresttől és Budapesttől? Mit importáltunk a kettős állampolgársággal?
Mitől „sajátos” a romániai demokrácia, mit jeleznek az ország állapotáról a legutóbbi választások?

Egyszer egy évben legalább föl kell tennünk ezeket a kérdéseket, kontextusba kell helyeznünk a napi politikát. Ezúttal Stefano Bottoni, olasz–magyar nemzetiségű történész teszi ezt meg, aki főként a romániai magyar kisebbség közelmúltját kutatja, és jelenét is értelmezi.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS