2021. május 12. szerdaPongrác
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Visszautasítja az állami kitüntetést a Colectiv-film rendezője, amiért a kormány cserben hagyta a kultúrát

2021. január 12. 17:05, utolsó frissítés: 17:09

Nem veszi át Klaus Johannis elnöktől január 15-én, a Román Kultúra Napján a neki szánt kitüntetést az Oscar-várományos colective című film rendezője. Alexander Nanau szerint a részéről ez cinizmus lenne, mivel az állam az egészségügyi krízis idején nem hajlandó segíteni a kulturális ipart.


A német-román újságíró, dokumetumfilmes szerint a hazai mozik és független színházak többsége kénytelen lesz bezárni. A fiatal szameberek pedig elhagyni az országot, és ott próbálkozni alkotni, ahol a krízis idején figyeltek arra, hogy a kulturális szektor szereplői túléljenek. Például ahogy Franciaországban történt, ahol Emmanuel Macron elnök nyílt tárgyalásokat kezdett a kulturális ipar szerplőivel a problémáikról.

„Úgy gondolom, hogy a román állam a kultúra napját nem szimbolikus ünneplésre és kitüntetésekre kellene használja, hanem annak a bejelentésére, hogyan mentené meg konkrétan a kulturális szektort, ami évek óta Románia legerősebb nagykövetének számít, de a Covid-19-krízisig kiemelkedően fontos gazdasági szereplő is volt.

Mindezidáig a román kultúripar megmentésére tett javaslatok csak szónoklatok formájában születtek meg, én pedig nem járulhatok hozzá ahhoz, hogy egy ennyire esszenciális dolgot csak szimbolikusan támogassanak” - írta Nanau saját Facebook-oldalán. Hozzátette: türelmetlenül vár Johannis elnök részéről bármilyen párbeszédet vagy nyilvános vitát.

Amint arról beszámoltunk, Alexander Nanau alkotása nyerte az Európa filmdíjat dokumentumfilm kategóriában 2020-ban. (filmtett.ro, hírszerk.)
Fotó: Alexander Nanau. Forrás: Facebook

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS