2021. március 9. keddFranciska, Fanni
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Antitézis címmel jelenik meg új kötete Tamás Gáspár Miklósnak

2021. január 25. 15:51, utolsó frissítés: 17:10

Régen várt új kötete jelenik meg Tamás Gáspár Miklós filozófusnak, a Transindex/Plakátmagány kiemelt szerzőjének. Az új könyv Antitézis címmel lát napvilágot február elején a Kalligram kiadónál, de már előrendelhető a Libri honlapján.


A kötet borítójaA kötet borítója


A kötet a szerző „fordulata” után, eredetileg angol nyelven írt marxista politikafilozófiai elemzéseit tartalmazza, valamint két magyar nyelven írott, nagyszabású tanulmányt, amelyek egyike itt jelenik meg először. A többi szöveg gyűjteményes kötetek, szocialista folyóiratok vagy terjedelmesebb elemzéseket közlő internetes portálok számára készült esszé (kísérlet) és analízis. Tárgyuk heterogén; gondolatmenetük filozófiát (klasszikus német idealizmust, marxi teóriát s a belőle ágazó kritikai elméletet és értékkritikai iskolát) ötvöz társadalom-, mentalitás- és politikatörténeti belátásokkal. Stílusuk összetéveszthetetlen; tétjük meglehetős: politikai és történeti alapfogalmaink tisztázása.

"Az antikommunizmus a mai polgári társadalom kritikátlan önreflexiója: ez a társadalom anélkül öli meg magát, hogy legfontosabb világtörténelmi föladatát – az emberek közötti különbség érvényes és nem biopolitikai magyarázatát, s az ennek megfelelő praxis kidolgozását – teljesítette volna. Azt hiszi, a kommunizmussal küzd, pedig csak önmagával. A kommunizmus pedig megmarad – változatlanul – külsőnek és idegennek" - derül ki a kötet ismertetőjéből.

Tamás Gáspár Miklós az Azonnalinak nemrég adott interjújában egyébként kijelentette, hogy ezentúl visszavonul a közéleti írástól. Az interjú és a bejelentés nyomán azóta számtalan kommentár, cikk született. A markáns politikai és világnézetéről ismert szerző kötetének megjelenését azonban nemcsak emiatt övezi most kiemelt érdeklődés, hanem amiatt is, hogy az újabb magyar nyelvű kötetére több évet kellett várnia a filozófus olvasótáborának.

Tamás Gáspár Miklós írásai a Transindexen, illetve a Plakátmagányon is olvashatók. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS