2021. március 9. keddFranciska, Fanni
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Iskola a 21. század határán: az online oktatás a téma a februári Korunkban

2021. február 01. 15:43, utolsó frissítés: 15:43

Iskola a 21. század határán címmel megjelent a februári Korunk.Az iskola nem csupán Ottlik Géza nagyhatású regényében, de a valós, sőt virtuális világban is mindig a határon volt, és van a jelenben is. Ez a határ nem egyenlő a perifériával, hanem olvasatunkban sokkal inkább két elválasztott területet egyszerre választ szét, és köt össze. Ottliknál például a gyermekkort a felnőtt léttel. A Korunk folyóirat tematikus számában a határ a 20. és 21. századi oktatási szemléletmód között húzódik: ezt a határt tematizálják a lapszám szerzői.

A jelenlegi rendkívüli időszakban az a kérdés merül fel, hogy határ 2019 és 2020, az osztálytermi oktatás és a távoktatás között terül-e el.

Összeállításunkban ezt a határhelyzetet, köztes létet járjuk körül, külön tekintettel a koronavírus-helyzet okozta oktatási problémákra - áll a folyóirat szerkesztőségi ajánlójában.

A tartalomból: Kálmán Ungvári Kinga: Kihívások és megoldások 21. századi pedagógusoknak, Szűts Zoltán: (Táv)oktatás a koronavírus idején, H. Tomesz Tímea: „Otthonkáció” avagy a karanténoktatás mémjeinek humora. Humoros alakzatok a karanténmémekben, Constantinovits Milán – Vladár Zsuzsa: Covido, ergo Zoom. Kommunikációs kihívások a valós idejű online oktatásban, Pléh Csaba: A jövő iskolája és a múlt emberei, Komenczi Bertalan: Tanulás és környezete a 21. század elején, Z. Karvalics László: Kognitív inasok a kollektív kaptárban. Tudomány és iskola új szövetsége felé, Kiss Dávid: Irodalomtanítás a digitális fordulat határán, Molnár György: Mit kíván korunk az oktatástól? Oktatástechnológiai-módszertani kihívások és hatásuk az információs társadalmunkra, Lengyelné Molnár Tünde: A szemantikus web hatása a könyvtárak információfeldolgozására.

(közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS