2021. május 9. vasárnapGergely
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Szintet lépve ismét meghirdették a filozófiai esszépályázatot középiskolások számára

2021. február 03. 13:24, utolsó frissítés: 13:28

A Babeș-Bolyai Tudományegyetem Magyar Filozófiai Intézete 2021-ben is várja a 11-12. osztályosok jelentkezését a középiskolás diákok számára kiírt Filozófiai esszépályázatra, ahol a diákok két idézetet gondolhatnak tovább, Hannah Arendtől, illetve Gilbert Ryletől.


A közleményben a Filozófiai Intézet munkatársai a korábbi évekhez képest szélesítették a pályázat célcsoportját: „Tapasztalataink szerint az évek során a pályázat túlnőtt a filozófia szak keretein, és díjazottjai között nemcsak filozófia szakra felvételizők voltak, hanem más szakok leendő hallgatói is. A jelentkezők és tanáraik átlátták, hogy a cél az íráskészség fejlesztése, a művészi önkifejezést és a tudományos pontosságot ötvöző filozófiai esszéírás gyakorlása, lehetőség a legjobbak tudásának összemérésére és díjazására. Ezért kibővítettük a verseny-felhívás címzettjeinek körét, és a filozófia elkötelezettjei mellett szeretnénk a magyar nyelv- és irodalom, illetve az idegen nyelvek iránt érdeklődő valamennyi középiskolás diákot (IX. - XII. osztály) és tanáraikat is megszólítani” – írják.

A két továbbgondolásra ajánlott idézet:

1) „Fölöttébb valószerűtlen, hogy mi, akik megismerhetjük, azonosíthatjuk és meghatározhatjuk a természeti lényegét mindazoknak a dolgoknak, amelyek bennünket körülvesznek, s amelyek nem mi magunk vagyunk, valaha is képesek lennénk ugyanezt megtenni önmagunkkal kapcsolatban – olyasmi lenne ez, mint átugrani a saját árnyékunkat. Mi több, semmi sem jogosít fel bennünket arra a feltevésre, hogy az embernek van természete vagy lényege ugyanabban az értelemben, mint más dolgoknak. Más szavakkal, ha van is természetünk vagy lényegünk, azt minden bizonnyal csak egy isten tudná megismerni és azonosítani, s ennek elemi feltétele az volna, hogy úgy legyen képes beszélni „valakiről”, mintha az „valami” lenne.” (Hannah Arendt: Az emberi állapot)

2) „Szöges ellentét van tehát a szellem és az anyag között, olyan ellentét, amelyet gyakran a következőképpen világítanak meg. A materiális tárgyak a „tér”-ként ismert közös területen (common field) helyezkednek el, és ami az egyik testtel a tér egyik részében történik, mechanikailag kapcsolódik össze azzal, ami más testekkel a tér más részeiben történik. Viszont a szellemi események a „szellem”-ként ismert, elszigetelt területen (insulated field) fordulnak elő, és eltekintve talán a telepátiától, semmilyen közvetlen kauzális kapcsolat sincs aközött, ami az egyik területen történik és aközött, ami a másikon. Csak a nyilvános fizikai világ közegén keresztül gyakorolhat hatást az egyik személy szelleme a másikéra. A szellem nem más, mint a saját helye, és belső életünkben mindannyian egy kísértetszerű Robinson Crusoe életét éljük. Az emberek láthatják, hallhatják és lökdöshetik egymás testét, de gyógyíthatatlanul vakok és süketek egymás szellemi működései tekintetében, és képtelenek hatást gyakorolni azokra.” (Gilbert Ryle: A szellem fogalma)

A felhívás szerint a diákok választhatják a szabad, kötetlen esszéműfaj szabályainak követését vagy a tankönyvben szereplő esszémodellek szerkezetét, és felhasználhatják mindkét, vagy csak az egyik idézetet. Emellett az egyetem szívesen látja az angolul megírt dolgozatokat is.

A pályázat meghirdetője a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem Magyar Filozófiai Intézete, támogatója a Pro Philosophia Alapítvány, a Bolyai Társaság és az Erdélyi Magyar Filozófiai Társaság, résztvevői pedig a 2020/2021-es tanév 9-12. osztályos tanulói lehetnek. A 3-8 oldal terjedelmű pályaműveket e-mailen aláírás nélkül a következő címre kell küldeni: esszepalyazat.kmfi@gmail.com.

Beküldési határidő: 2021. április 11.

A pályamunkák díjai: I. díj 500 lej, II. díj 300 lej, III. díj 200 lej. A díjazottak, beleértve a különdíjakat is, könyvjutalomban is részesülnek a Pro Philosophia és az Egyetemi Műhely kiadók jóvoltából. A díjak és jutalmak mellett a díjazottak oklevelet kapnak, és számukra támogatott helyeket biztosítanak a nyári Filozófus Táborban. Az utóbbi évek kezdeményezése, hogy az első három díjazott felkészítő tanárai is könyvjutalomban részesülnek.

A legalább 70 pontot elért pályamunkák szerzői a szakválasztást indokló levél benyújtása nélkül felvételizhetnek a BBTE Filozófia szakának meghirdetett helyeire.

Az eredményhirdetésre Kolozsvárt, a BBTE Filozófia Tanszékén (vagy online) kerül sor a 2021. április 24-én megszervezésre kerülő Filozófus nyílt nap alkalmából. A pályázókat e-mailben értesítik a pályázat eredményéről.

A pályázatot a Látó szépirodalmi folyóirat is ajánlja a diákok figyelmébe:További információ, illetve részletesebb leírás az egyetem honlapján található. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS