2021. május 12. szerdaPongrác
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Diáksztori: videón az iskolai bántalmazások történetei

2021. február 03. 12:46, utolsó frissítés: 12:47

Útjára indult a Diáksztori kampány második felvonása, amelynek keretében a feldolgozott iskolai történeteket kolozsvári magyar színészek és színészhallgatók előadásában hallgathatjuk meg. Elsőként Flórián meséli el, hogy milyen kapcsolata volt kisiskolásként a számára értelmetlen szabályokkal és a negatív diszkriminációval.
Az Érted, a Székelydata blog és a Romániai Magyar Középiskolások Szövetségének közös projektje, a Diáksztori egy tavaly nyáron megjelent, nagy port kavaró, iskolai verbális bántalmazást tartalmazó, online órán készült felvétel nyilvánosságra hozatalának nyomán indult el. A projekt feltett célja volt felhívni a figyelmet az iskolában diákok, tanárok és szülők által elszenvedett visszaélések bántalmazó erejére. Az iskolának a tanulás és fejlődés bölcsőjét kell jelentenie, nem a lelki és testi sérülések forrását.

"A projekt keretében olyan bántalmazások történetének beküldésére hívtuk fel az érdeklődőket, amelyet diákként vagy tanárként szenvedtek el iskolai környezetben. A történeteket a nyilvánosságra hozatal céljával gyűjtöttük be, de nem feszültséget szítani, hanem figyelmet felhívni akartunk, ezért a közzététel előtt a történeteket színész- és dramaturgiahallgatókkal dolgoztuk fel, eltorzítva a részleteket" - áll a szervezők közleményében.

A kampány első szakaszában képregényes formában kerültek közzétételre a történetek, február 2-ától viszont a kezdeményezés második része újragondolva, friss kontextusban indult el. Ebben a szakaszban kolozsvári magyar színészek és színészhallgatók adják elő a történeteket monológok formájában. A videók kéthetente jelennek majd meg, az első már megtekinthető az Érted Facebook oldalán, ezen a linken.

(hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS