2021. március 9. keddFranciska, Fanni
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A BBTE 101 éves szülinapját vadi új Babeș és Bolyai mellszobrokkal ünneplik

2021. február 05. 18:32, utolsó frissítés: 23:47

A Kolozsvári Tudományegyetem 1919-es megalakulása óta eltelt 101 év megünneplésére elkészült az egyetem két tudós névadójának, Victor Babeșnek és Bolyai Jánosnak mellszobra.


„A BBTE ma egy multikulturális egyetem, amelynek keretében három tagozat – román, magyar és német tannyelvű – működik; az intézmény hű az 1581-ben megkezdett hagyományához, amit azonban a modernitás kiválóságával ötvöz. A két felállított mellszobor naponta emlékeztet bennünket a »Hagyomány és Kiválóság« iránti elköteleződésre és felelősségre” – mutatott rá a BBTE rektora, dr. Daniel David egyetemi tanár.

Az 1872-ben alapított Magyar Királyi Ferenc József Tudományegyetemet 1919-től a kolozsvári román tannyelvű egyetem követte, amelynek I. Ferdinánd Király Tudományegyetem, majd 1948-ban a Victor Babeş Tudományegyetem nevet vette fel. 1945-ben megalakult a magyar tannyelvű kolozsvári tudományegyetem, amely később a Bolyai Tudományegyetem nevet kapta (a Bolyai név a jeles erdélyi matematikus családra utalt).

Bolyai János frizurája kissé fura. Bolyai János frizurája kissé fura.


1959-ben a Victor Babeş Tudományegyetem és a Bolyai Tudományegyetem Babeş–Bolyai Tudományegyetem néven egyesült. A magyar tannyelvű Ferenc József és Bolyai Tudományegyetemek magukkal hozták az 1581-ben alapított, latin tannyelvű Academia/Universitas Claudiopolitana hagyományát is, amely a 19. században a latin és német tannyelvű Caesareo-Regia Universitas Claudiopolitana keretén belül tovább fejlődött. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS