2021. március 9. keddFranciska, Fanni
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Két magyar és egy román filmet is meghívtak a Berlinale versenyprogramjába

2021. február 11. 18:19, utolsó frissítés: 18:19

Két magyar filmet, Fliegauf Bence Rengeteg - Mindenhol látlak című alkotását és Nagy Dénes Természetes fény című munkáját, illetve egy román alkotást, Radu Jude Babardeală cu bucluc sau porno balamuc című filmjét is meghívták a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) idei nagyjátékfilmes versenyprogramjába, amelyben 15 filmet mutatnak be - jelentették be a szervezők csütörtökön Berlinben.


A világ legnagyobb filmes közönségfesztiváljának 71 éves történetében először szerepel egyszerre két magyar munka a legjobb filmnek járó Arany Medvéért és a főbb alkotói kategóriákban kiosztandó Ezüst Medvékért versenyző alkotások között.

Carlo Chatrian művészeti igazgató Fliegauf Bence munkájáról kiemelte, hogy előzményfilmje, a Rengeteg a legnagyobb felfedezések egyike volt a 2004-es Berlinale Forum nevű szekciójában, és a rendező csaknem két évtized után egy még inkább lenyűgöző folytatással tér vissza.

Nagy Dénes első mozifilmjéről hangsúlyozta, hogy a rendező eredeti megközelítéssel foglalkozik az egyik leggyakrabban tárgyalt történelmi témával, a második világháborúval.

Egy barátom úgy írta le, mint Emmanuel Kant (az erkölcsi törvény) és Emanuelle Cunt (a halandó törvény) találkozója. Andrei Gorzo kritikus pedig nemrégiben kijelentette róla: agresszív, kísérleti, tele van ötletekkel és különösképpen a kortárs metsző értelme szerint. Nincs mit hozzáfűznöm" - mondta Radu Jude a filmről, amelynek a hivatalos szinopszisa szerint a film kiindulópontja pedig egy amatőr pornófilm, amit egy általános iskolai tanárnő feltölt egy közösségi oldalra, ami aztán feje tetejére állítja az életét.

A Berlinale versenyprogramjából általában véve az tűnik ki, hogy a filmkészítők megpróbálnak erőt meríteni az élet számos területét felforgató világjárvány révén kialakult helyzetből és igyekeznek mélyen személyes alkotásokat készíteni - mondta Carlo Chatrian. Hozzátette: az utóbbi évekhez képest kevesebb filmet válogattak be a programba, amely azonban tartalmilag és formailag is "nagyon sűrű".

A versenyfilmek fontos társadalmi, politikai kérdéseket dolgoznak fel, bemutatják "az új világot, amelyben élünk". A tartalmi sokszínűségre pedig jellemző, hogy a mezőnyben a többi között mesefilm, sci-fi, történelmi film és regényadaptáció is szerepel - fejtette ki a fesztivál művészeti igazgatója.

Valamennyi munkának a szemlén lesz a világpremierje. Nagy Dénes mellett a világhírű német színész, Daniel Brühl is első nagyjátékfilmmel - a Nebenan (A szomszédban) című rendezéssel - jelentkezik. A versenyfilmek révén 16 ország jelenik meg a Berlinale legfontosabb szekciójában. Magyarország mellett csak Németország és Franciaország szerepel egynél több filmmel.

A versenyszekció zsűrijébe az utóbbi években díjazott művészeket hívtak meg, többek között Enyedi Ildikó is bekerült.

A koronavírus-járvány miatt idén két részre bontják a fesztivált. Elsőként, március 1-jétől 5-ig megtartják online formátumban a Berlinale szakmai kísérőrendezvényeit, vagyis filmipari vásárát (European Film Market - EFM), koprodukciós vásárát (Berlinale Co-Production Market), produkciós vásárát (World Cinema Fund) és a feltörekvő tehetségek bemutatkozására szervezett fórumát (Berlinale Talents).

Ezekben a napokban dolgoznak az egyes szekciók díjairól döntő zsűrik is. Döntéseiket is ismertetik majd, de a díjakat csak a fesztivál második, nyári szakaszában adják át. Ez a tervek szerint júniusban lesz, és a nagyközönségnek szervezett filmszínházi és kertmozis vetítések százaiból, sztárok felvonulásából, megnyitó ünnepségből és díjátadó gálákból áll majd, ha a járványhelyzet megengedi.

A Berlinale a cannes-i és a velencei mellett a legjelentősebb az A-kategóriás filmfesztivál. (mti/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS