2021. december 7. keddAmbrus
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kulturális miniszter: a fesztiválokat és könyvvásárokat csak közvetett módon tudjuk támogatni

2021. február 16. 19:25, utolsó frissítés: 19:26

Bogdan Gheorghiu kedden közölte, hogy a kulturális minisztérium 2021-es büdzséje a 2020-as (első körben elfogadott) költségvetéséhez képest 12% -kal több, amellyel "ambiciózus projekteket" finanszíroznak majd, illetve biztosítják a különböző kulturális ágazatok független támogatását.


Újságírói kérdésre azonban kifejtette: a minsztérium költségvetéséből nem tudják támogatni a fesztiválokat és könyvvásárokat. Bár több pénzt kapott a tárca, az igények is nagyobbak - tette hozzá Gheorghiu.

A minisztérium ugyanakkor a Romániának szánt EU-s helyreállítási eszközökből egy 75 millió euró értékű támogatási rendszert szeretne életbe léptetni, ezáltal támogatnák a kulturális szektor kisebb szereplőit, de ugyanúgy a különböző fesztiválok szervezőit is. A mikrotámogatások esetében legfeljebb 8000 ezer euróra lehet pályázni.

"Lényegében nem a szervezőket, hanem az eseményeket szeretnénk támogatni, így szükség lesz egy 20%-os önrészre is. A támogatást akkor tudjuk folyósítani, miután a szervezők bebizonyították, hog valóban az eseményen belüli szolgáltatásokra költöttek pénzt" - mondta Gheorghiu. (g4media)

Nyitókép: a Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár Facebook-oldala

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS