2021. március 9. keddFranciska, Fanni
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Újabb kolozsvári „siker”: tömbház épül egy közismert kulturális központ helyére

2021. február 23. 16:56, utolsó frissítés: 18:05

Egy kívülállónak talán nem sokat mond a H33-as név, még talán akkor sem, ha megsúgják neki, hogy a név a Horea utca 33-as számra utal. A koronavírus előtt jobb időket is megélt kolozsváriak egy része azonban kapásból rávágná, hogy arról a kulturális központról van szó, ahol az a jellegzetes falfestmény áll – amit a bölcsészetre járó diákok a Mariárum ablakából láthattak – , és egyből mesélni kezdené, hogy milyen élmények kötik őt a helyhez, legyen az TIFF, vagy Kolozsvári Magyar Napok.
A Media 9 szerint ezt az élménybeszámolót azonban azzal kell kiegészíteni, hogy viszlát H33! – ugyanis olyan időket élünk, amikor egy non-konformista, szociokulturális tér nem jelent értéket a városvezetésnek. Inkább másként hasznosítják a helyet, a H33 esetében például úgy, hogy a helyébe tömbházakat építenek. A kolozsváriak csak remélhetik, hogy nem olyan épületek kerülnek a történelmi utcába, amelyeket „betonkoporsónak”, “hajóroncsnak” vagy “Emil Boc metrókocsijaként” fog elnevezni a közvélemény, mint a legutóbb hírhedté vált gigantikus tömböt.

Hétfőn a városháza jóváhagyta a 3000 négyzetméteres terület részletes városi tervét. Három épület épül a helyszínen. A legmagasabb három emeletes lesz, illetve földszinttel, pincével és tetőtérrel.

"2017 és 2020 között a nyugati kultúrára jellemző alternatív modell szerint újjáélesztettük ezt a teret. Olyan hellyé alakítottuk, ahol a kolozsváriak kulturálisan, társadalmilag, informatívan kapcsolódhattak egymáshoz. 2017-től a világjárványig kiállításokat, konferenciákat, alternatív fesztiválokat, rendezvényeket szerveztünk Kolozsváron, illetve divatbemutatókat, ArtForm fesztivált diákoknak, Afrika napot, sok eseményt, beleértve családbarát rendezvényeket is. (...) Több ezer ember lépte át a küszöböt. A bejárat és a kiállítótér teljesen ingyenes volt, csak áramköltséget kértünk tőlük " - nyilatkozta a media9-nek Dan Clinci, a helyet működtetők egyike, aki azt is elárulta, hogy máris gondolkodik egy más 'ideiglenes' alternatív kulturális hely létrehozásán. (media9/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS