2021. május 9. vasárnapGergely
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Leomlott egy Beszterce megyei református templom tornya

2021. április 19. 16:41, utolsó frissítés: 16:41

A hét végén leomlott az erdélyi Tacs régi református templomának tornya - közölte honlapján az Erdélyi Református Egyházkerület.


A 18. században épült, használaton kívüli templom tornya szombaton késő este omlott össze, az esemény idején senki nem tartózkodott a közelében.

A Beszterce megyei település református közössége 1691-ben épített sövényfalú templomot, melyet 1711-ben kőtemplommá alakított, majd 1800-ban újjáépített. A templom 1711-ben készült kazettás mennyezetet a szakemberek különösen értékesnek tartják.

Fotók: Kiss Gábor/MTIFotók: Kiss Gábor/MTI


A településen korábban szászok és magyarok éltek. Egymás közelébe épült a száz evangélikus és a magyar református templom és parókia. Az instabil talaj miatt azonban mindkét templom megrongálódott. A szász közösséget a második világháború után kitelepítették a faluból, így a mintegy 200 lakosú település ma magyar többségű.

A református egyház megvásárolta az evangélikus parókiát és templomot, 2000 után mindkettőt újraépítette. Az evangélikus templomnak csupán a tornya maradt meg az eredeti állapotában. 2005 óta immár az újraépített templomban tartják az istentiszteleteket.Székely Szabolcs tacsi lelkipásztor elmondta: a gyülekezettel együtt sajnálja a történteket, de megtették, amit lehetett. Az orgonát és a harangokat még 2007-ben átszállították az új templomba. Oda viszik át az 1905-ben készített szószékkoronát, a Mózes-széket és a papné padját is. Hozzátette: jelenleg az új templom régi tornya is felújításra szorul, a szükséges engedélyeket várják a munkálatok elkezdéséhez. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS