2021. május 9. vasárnapGergely
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

FFFF-sajtódíjak: erdélyi magyar újságírókat is díjaztak a szakma legjobbjai között

2021. április 20. 16:57, utolsó frissítés: 17:02

Hétfőn osztotta ki a sajtódíjait a Friends for Friends Alapítvány (FFFF), mely 10 éve díjazza a romániai sajtó legkiemelkedőbb teljesítményeit. Az alapítvány által meghirdetett újságírói megmérettetés egyike a Friends/TBWA reklámügynökség civil kezdeményezéseinek.


A 2020-as évre vonatkozóan 39 médiaanyagot (írott sajtó, videó, fotó, podcast), illetve ezek szerzőit részesítették elismerésben. A benevezett munkákat egy 17 főből álló szakmai zsűri értékelte ki.( Paul Radu - a zsűri elnöke, Alice Iacobescu, Cătălin Striblea, Dan Duca, Emilia Șercan, Florin Negruțiu, Irina Păcurariu, Ioana Cîrlig, Ioana Moldovan, Marko Risovic, Marius Comper, Mona Dîrțu, Mihai Ghiduc, Oana Giurgiu, Paula Herlo, Robert Schwartz, Vlad Stoicescu és Vlad Petreanu )


Hat kategóriában osztottak ki díjakat - oknyomozó újságírás kategóriában Jakab Villő Hanga, az Átlátszó Erdély munkatársa is elismerésben részesült, egy nyolc fős szerzői csapat tagjaként. Díjazott írásuk témája a szexuális erőszak, melyet nem kezelnek megfelelő alapossággal a hatóságok: mint kiderítették, 5 feljelentésből 4 esetben nem jut el az ügy a vádemelés fázisába sem.Elismerték emellett az Átlátszó Erdély szerkesztőségének munkáját is. A csapat különdíjat kapott a "helyi sajtó" kategóriában.
"A Szuperírások díjátadója olyan, mint egy oltás. A nyertes anyagok mindegyike erős adag oltást jelent a korrupció, a közöny, a hozzá nem értés és a tudatlanság ellen. Idén azt tapasztaltuk, hogy a megmérettetésre jelentkező újságírók sokkal jobban kapcsolódtak az olvasóközönség igényeihez, amelynek most már kiemelkedő szerep jut a pályázatok elbírálásában is"- mondta a díjkiosztón Paul Radu, a zsűri elnöke.

A Szuperírás nagy nyertesei Alex Nedea és David Muntean, a Recorder újságírói voltak, akik együtt nemcsak az év szuperírása díját kapták meg, hanem az olvasói különdíjt és a videó kategóriában is az első díjat. Ezen kívül Alex Nedeát "a demokrácia őrzője" (Watchdog of Democracy) díjjal is kitüntették. A díjakat a Recorderen megjelent "Ivóvíz" című riportsorozattal nyerték el, amelyet a Transindexen is szemléztünk.

(hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS