2021. május 9. vasárnapGergely
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Csupa díjnyertes film az idei TIFF első bejelentései között

2021. április 21. 17:56, utolsó frissítés: 2021. április 22. 19:08

Most, hogy a nyári zenei fesztiválok sorra bejelentik az időpontjukat, a TIFF is megtette az ajánlatát. Azt már rég tudni, hogy július 23. és augusztus 1. között fogják megszervezni Kolozsvár egyik leghíresebb kulturális rendezvényét, amelynek a szervezői most bejelentették az első filmeket, amelyeket biztosan megnézhetünk az idei rendezvényen (már, ha a járványhelyzet engedi a fesztivál megszervezését.) Pedro Almodóvar és François Ozon új filmjét is vetítik majd, de rajtuk kívül is több, a nagy fesztiválokon már díjazott alkotás lesz látható.


SzupernóvaSzupernóva


Az egyik mindenképp nagy érdeklődésre számot tartó film a tavalyi San Sebastiánban bemutatott Szupernóva (Supernova) lesz Colin Firth és Stanley Tucci főszereplésével. Harry Macqueen rendezéséről azt írja a hivatalosa ajánló, hogy egy gyengéd szerelmi történet, amelyben a főszereplő pár egyik tagja demenciával küzd, így végigjárjak a számukra kedves helyeket és felkeresik a barátaikat. A Gabriele Muccino által jegyezett Gli anni più belli (A legjobb évek) egy négy évtizedes barátság prizmáján keresztül bemutatott olaszországi történet a minket fogva tartó emlékekről.

Gli anni più belliGli anni più belli

'85 nyara'85 nyara


François Ozon legújabb filmje, a ’85 nyara (Été 85) két tizenéves szerelmi történetét mutatja be egy olyan nyárról, amely örökre megváltoztatja az életüket. A film szerepelt a tavalyi Cannes-i Filmfesztivál versenyprogramjában (amit ugye nem tartottak meg a járványra való tekintettel, így díjat sem osztottak), és összesen 12 César-jelölést kapott. Szintén Cannes-ban lett volna a bemutatója tavaly Oskar Roehler Enfant Terrible című filmjének, amely az ajánló szerint egy eszeveszett életrajzi hullámvasút Rainer Werner Fassbinderről, a német mozi fenegyerekéről.

La voix humaineLa voix humaine


Tilda Swinton elfelejtett színésznőként felvillanyozó a tavalyi velencei fesztiválon bemutatott La voix humaine (Emberi hang) című filmben, amely Pedro Almodovar első angol nyelvű rendezése, és amit Jean Cocteau azonos című darabja inspirált. A mexikói Michel Franco Nuevo orden (Új rend) című disztópikus drámája, amely Velencében Ezüstoroszlán-díjat kapott, azt mutatja be, hogy az erőszakos tüntetések hogyan döntenek meg egy egész rendszert, és miként forgatják fel mindenki életét.

Az Oscar-díj nemzetközi film kategóriájának schortlistjén szerepelt La nuit des rois (Királyok éjszakája) c. dráma (r. Philippe Lacôte), ami egy lenyűgöző mese a képzelet erejéről. Szintén Velencéből - ahol elnyerte a Queer Lion-díjat - érkezik Kolozsvárra The World to Come (Az eljövendő világ) (r. Mona Fastvold) című LMBTQ-dráma, amely szívszorító szerelmi történetet mutat be a 19. századi Amerikából. A főszerepben Vanessa Kirby látható, aki egy másik nő karjaiban találja meg a boldogságot. A filmet egyébként Romániában forgatták.

ConferenceConference


18 éve történt a moszkvai Dubrovka Színház elleni terrortámadás, de az idő azóta sem gyógyította be az érintettek sebeit. A Velencében bemutatott Conference (Konferencia) (r. Ivan Tverdovszkij) című dráma egy túlélő történetét meséli el. Szintén Oroszországból érkezik Kolozsvárra a Kedves elvtársak!, amiért Andrej Koncsalovszkij rendező Velencében elnyerte a zsűri különdíját. A dráma a kommunista eszmék és a szovjet valóság közötti ellentétekről beszél egy 1962-es sztrájk véres elnyomásán keresztül.

Kedves elvtársak!Kedves elvtársak!

Nowhere SpecialNowhere Special


Szintén igaz történet inspirálta Uberto Pasolini (akit korábban kétszer is közönségdíjas volt a TIFF-en) Nowhere Special c. drámáját, amely egy apa történetét dolgozza fel, aki élete utolsó hónapjaiban próbál új családot keresni négyéves fiának. Az Európai Filmakadémia 2020-as gáláján a legjobb vígjátéknak járó díjat nyerte el Emmanuel Courcol Un triomphe (Diadal) című filmje, amelyben egy színész próbálja színpadra vinni foglyokkal a Godot-ra várvát. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS