2021. május 9. vasárnapGergely
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Egy elveszett kolozsvári némafilm, a Bánk bán történetét idézi fel Zágoni Bálint dokumentumfilmje

2021. április 30. 09:45, utolsó frissítés: 09:45

Idén ünnepeljük a magyar filmgyártás 120 éves évfordulóját, ebből az alkalomból az első magyar történelmi filmet , a Kertész Mihály által 1914-ben rendezett kolozsvári Bánk bán forgatásáról egy 12 perces dokumentumfilmet április 30-án romániai idő szerint 16 órakor vetítik online, közölte a Filmtett portál.


A dokumentumfilmből kiderül, miért volt fontos a kolozsvári színházigazgató, Janovics Jenő számára a Bánk bán filmrevitele, milyen rangos stáb dolgozott a felvételeken, hogyan fogadta a kritika a filmet, a fennmaradt képanyag segítségével pedig a Bánk bán egy rövid jelenetét is sikerült rekonstruálni.

1915. április 19-én a budapesti Royal Apolló Mozgó zsúfolásig telt termében került sor a Bánk bán filmváltozatának bemutatójára. Az első magyar történelmi film átütő sikerét egyedülálló filmes stáb garantálta: kellett a kolozsvári színházigazgató, Janovics Jenő eltökéltsége, aki a helyi Bánk bán kultusz egyik leglelkesebb éltetőjeként mindent megtett annak érdekében, hogy színvonalas, látványos film születhessen Katona József tragédiájából.

Szükség volt Kertész Mihályra, az első egész estés magyar film rendezőjére, aki 1914-ben a Nordisk Filmgyárnál töltött tanulmányútja után tért vissza Magyarországra és rögtön elfogadta Janovics felkérését. Emellett szükség volt olyan elismert színészekre is, mint Jászai Mari és Szentgyörgyi István, valamint gróf Kornis Károlyra, aki szentbenedeki kastélyát gondolkodás nélkül felajánlotta forgatási helyszínként e nemes célra…

A dokumentumfilmet Zágoni Bálint rendezte, szakértője a nemrég elhunyt filmtörténész, Balogh Gyöngyi, számos elveszett magyar némafilm beazonosítója. A filmben megszólal a korszakot és Janovics Jenő munkásságát kutató dr. Margitházi Beja és dr. Zakariás Erzsébet is.

A magyar film napja alkalmából online filmnézésre hív a Filmtett Egyesület: Az elveszett kolozsvári Bánk bán című...

Közzétette: Filmtett – 2021. április 27., kedd


A filmet Bántó Csaba és Kalamár Gábor fényképezte, hangutómunkáját Iszlai József végezte. A némafilmes zene Darvas Kristóf alkotása. A film április 30-án, romániai idő szerint 16, magyarországi idő szerint 15 órától lesz megtekinthető a bemutató előtt a Facebook-esemény leírásában nyilvánossá váló linken. A film az Iskola Alapítvány 1000 év Erdélyben, 100 év Romániában programjának keretében valósult meg.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS