2021. július 29. csütörtökMárta
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

50 színházigazgató szólítja fel nyílt levélben Ilie Bolojant, hogy hagyja békén a nagyváradi kulturális intézményeket

2021. május 28. 14:19, utolsó frissítés: 14:53

Az Ebihoreanul nagyváradi portál arról tudósít, hogy 50 színházigazgató írta alá azt a nyílt levelet, amelyben arra kérik Ilie Bolojant, a Bihar Megyei Tanács elnökét, hogy "fogja vissza" magát, ami a kulturális intézmények megreformálási szándékait illeti, mert ezzel nemhogy segítené, hanem teljesen ellehetetleníti a nagyváradi kulturális életet.


A legfontosabb romániai színházak vezetői nyilvános felhívást tettek közzé a bihari közművelődési intézmények támogatása érdekében, miután Ilie Bolojan ötletei nyomán elkezdődött az érintett intézmények, különböző kulturális személyiségek és a közvélemény tiltakozása is. Amint megírtuk a megyei tanácselnök egy intézménybe tömörítené a Regina Maria Színház, a Szigligeti Színház és a Nagyváradi Állami Filharmónia intézményét, ráadásul az alkalmazottak nagy részének csak meghatározott időtartamú szerződéseket biztosítana.A nyílt levél aláírói – köztük Maia Morgenstern (Állami Zsidó Színház), Vlad Zamfirescu (Bulandra Színház), Dorina Lazăr (Odeon Színház), Gáspárik Attila (Marosvásárhelyi Nemzeti Színház),Tompa Gábor (Kolozsvári Állami Magyar Színház) Lucian Vărșăndan (Temesvári Német Állami Színház) – szerint "aggodalomra" adnak okot ezek a tervek, a bihari kulturális intézmények lehetséges reformjai, amelyek gyakorlatilag megszüntetik az illető intézmények önálló jogi személyiségét, és kiszolgáltottá teszik őket a mindenkori politikai hatalomnak.

Az aláírók rámutattak, hogy a színházakat külföldön sem egyesítik, és ennek "szilárd okai" vannak. A színházi vezetők ugyanakkor azt mondják, hogy "a romániai színházi élet elegendő sajnálatos példát tartalmaz, amelyekben az ilyen műveletek egyes intézmények identitásának megsemmisítéséhez vezettek mind művészi, mind anyagi szempontból".

Következésképpen arra szólítják fel Bihar megye közigazgatási hatóságait, hogy "tartózkodjanak minden olyan megközelítéstől, amely befolyásolhatja az alárendeltségébe tartozó kulturális intézmények megfelelő működését". (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS