2021. július 29. csütörtökMárta
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Bolojant gúnyolták a nagyváradi színészek a Help! koncertszínházi előadáson

2021. június 05. 22:43, utolsó frissítés: 22:43

"Bolojan, testvér, lépj egyet hátra!" (Bolojan, frate, fă un pas în spate) - énekelték közösen a nagyváradi Szigligeti Színház és a Regina Maria színház művészei a Help! címmel megrendezett koncertszínházi előadáson pénteken.


A két intézmény a nagyváradi színházban tartott fellépést tiltakozásképpen szervezte, válaszként Ilie Bolojan tanácselnök a kultúrát érintő terveire.

"Help! koncertszínház és művészi kiáltvány:

A május 21-ei utcai megmozdulást követően újabb művészi kiáltvánnyal készül a Szigligeti Színház és a Regina Maria Színház társulata: ezúttal június 4-én, 19 órától, a HolnapUtán Fesztivál programjában tartanak koncertszínházat.

A Help! című zenés megmozdulás célja, hogy felhívja a figyelmet a Bihar Megyei Tanács a közelmúltban napvilágra került, a nagyváradi kulturális életet alapvetően felkavaró, és a megye legjelentősebb kulturális intézményeinek létezését veszélyeztető elképzelésekre. A két színház színészei, a felmerült tervek elleni tiltakozásuk jeléül, magyar, román és angol nyelvű forradalmi dalokból összeállított repertoárral készülnek.

Az est dramaturgiai gerincét ugyanakkor a közösségi médiában közzétett kommentek, valamint a nyílt levelek és sajtóbeszámolók szövegei gazdagítják
" - ezzel a szöveggel hirdették meg az eseményt, melynek keretében kihangsúlyozták: nem értenek egyet azzal, hogy összevonják a magyar és a román színházat, valamint a filharmóniát. És azzal sem, hogy a munkatársakkal ezentúl csak meghatározott időre szóló szerződéseket kössenek.

Az ebihoreanul.ro szerint az előadás hangulatosra sikerült, a művészek vidám perceket szereztek a közönségnek pl. azzal, hogy utánozták a kultúrán spórolni akaró tanácselnököt.

Azt is bejelentették, hogyha Bolojannak azzal van problémája, hogy a kultúra nem hoz pénzügyi hasznot, ezentúl árulnak majd miccset az előadásokon. Azoknak pedig, akik bérletet váltanak, ingyen adják majd hozzá a mustárt.

Arra kérték továbbá a váradiakat, hogy mutassák meg a tanácselnöknek, hogy igenis, fontosnak tartják a kultúrát: váltsanak jegyeket a színházi előadásokra, koncertekre, múzeumokba, álljanak kígyózó sorokban a kasszák előtt és töltsék meg a termeket. (ebihoreanul.ro, hírszerk.)Fotó: Mihairomeob/wikipedia.org

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS