2021. december 7. keddAmbrus
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A 10. Marosvásárhelyi Magyar Filmnapokon Törőcsik Marira emlékeznek

2021. június 10. 18:38, utolsó frissítés: 2021. június 11. 09:43

Az idén elhunyt Törőcsik Mari színművészre emlékeznek a 10. Marosvásárhelyi Magyar Filmnapokon, amelyen kisjátékfilmeket, dokumentumfilmeket és nagyjátékfilmeket is vetítenek – közölte csütörtökön a bukaresti Magyar Kulturális Intézet.


A június 14. és 20. között zajló seregszemle vetítései a helyi Művész moziban, a Nyári Színházban és a K'Arte Szobában lesznek. A jubileumi esemény programjában kiállításon mutatják be Asztalos Zsolt képzőművész installációját.

A 10. Marosvásárhelyi Magyar Filmnapokon a nemrég elhunyt Törőcsik Marira emlékeznek az utolsó filmmel, amelyben a nemzet színésze a kamera előtt alakított (Mészáros Márta: Aurora Borealis-Északi fény), továbbá a közönség láthatja az Erdélyben, Balánbányán forgatott Valan című filmet.

A város szabadtéri mozijában lesz látható két nagyjátékfilm: a Curtiz című életrajzi film a Hollywoodban befutott Kertész Mihályról és a Becsúszó szerelem című romantikus vígjáték, amelyet az országos premier előtt láthat a marosvásárhelyi közönség a rendező és az operatőr jelenlétében. A Curtiz című filmet Vizi Imre zenés bevezetője előzi meg.

Az Erdélyben forgatott Valan című film mellett lesznek más erdélyi kötődésű alkotások, mint például a Zágoni Bálint Az elveszett kolozsvári Bánk bán című dokumentumfilmje, illetve Moldovai Katalin erdélyi filmrendezőnek az Ahogy eddig című kisjátékfilmje. Az 1915-ben bemutatott és azóta elveszett Bánk bán filmváltozatát a Filmtett Egyesület rekonstruálta és a film akkori forgatásáról, majd fogadtatásáról Zágoni Bálint fog mesélni a marosvásárheyi közönségnek. A programban szerepel Forgács Péter NémetEgység @ Balaton - Mézföld és Halász Glória Három tánc című dokumentumfilmje is. (MTI)

Művész mozi, amit tudni kell:
A hatósági szabályozásoknak megfelelően, a beltéri vetítések esetén a terem 70%-os teltséggel lehetséges és a vetítések ideje alatt kötelező a maszk viselése. Nincs szükség más dokumentum felmutatására.
Jegyek: 10 RON / vetítés, a Művész mozi pénztáránal

Nyári színház, amit tudni kell:
A hatósági szabályozásoknak megfelelően a szabadtéri kulturális rendezvényeken csak azok a személyek vehetnek részt, akik immunizáltak a SARS-CoV-2 vírus ellen (legalább 10 nap eltelt a teljes immunizálás befejezésétől) vagy negatív eredményeket mutatnak fel a SARS-CoV-2 vírussal kapcsolatos, 72 óránál nem régibb RT-PCR teszt vagy a 24 óránál nem régebbi gyors antigén-teszt nyomán, valamint azok a személyek, akik orvosi papírokkal (a diagnosztizáláskor kelt pozitív RT-PCR teszt, kórházi kiutaló vagy a tevékenység időpontját legalább 14 nappal megelőzőn végzett IpG típusú pozitív antitest-teszt) tanúsítják, hogy a SARS-CoV-2 vírussal való fertőzöttségük diagnosztizálásától eltelt legalább 15, és legfeljebb 90 nap.
A zsúfolódás elkerülése és a fent említett (nyomtatott vagy digitális) iratok ellenőrzése végett ajánljuk, hogy a közönség a vetítés előtt legalább 45 perccel érkezzen a Nyári Színházhoz. Csak a fenti dokumentumokkal rendelkező személyek vehetnek részt a vetítésen.
Jegyek: 10 RON / vetítés, a Művész mozi pénztáránal

További részletek, program:

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS