2021. július 29. csütörtökMárta
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Fotográfiai múzeumot nyitnak Marosvásárhelyen

2021. július 12. 19:39, utolsó frissítés: 19:39

A multifunkcionális múzeumot az országos helyreállítási tervének részeként alakítják ki a volt Domokos házban, Marosvásárhelyen, és az RMDSZ közleménye szerint ez lesz az ország első fotográfiai múzeuma. A befektetés összege több mint tíz millió euró. Többek között erről is egyeztetett Hegedüs Csilla, az európai alapok minisztériumának államtitkára hétfőn Maros megyében, ahol Péter Ferenccel, Maros Megye Tanácsának elnökével találkozott.


Az államtitkár a megye polgármestereinek, önkormányzati képviselőinek mutatta be az országos helyreállítási tervet, és az RMDSZ marosvásárhelyi frakciójával a pályázati lehetőségekről egyeztetett.

„A város fontos központtá válhat a romániai fotótörténet szempontjából, olyan multifunkcionális teret akarunk itt kialakítani, amely nagy hangsúlyt fektet az élményközpontúságra, a digitalizációra, és lehetőséget ad a különféle kiállításokra, bemutatókra, műhelyek és egy kutatóközpont működtetésére is” – részletezte Hegedüs.Marosvásárhely nagyon gazdag történelemmel rendelkezik a fényképészet területén. A 19. század eleje óta több mint 120 fotóműhely működött, amelyek anyagát részben a Maros Megyei Múzeum gyűjteményei őrzik, beleértve az egykori Kantor stúdió adományait is.

„Ezeknek a bemutatóknak a célja, hogy önkormányzati vezetőink, vállalkozóink időben értesüljenek ezekről a lehetőségekről, és már most kezdjenek el tervezni, készülni, hogy akkor, amikor szeptemberben aláírjuk az országos helyreállítási tervet, ott legyünk a rajtvonalnál, és adjuk le azokat a pályázatokat, amelyek településeink fejlődéséhez, biztonságához, jólétéhez járulnak hozzá” – nyilatkozta az államtitkár. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS