2021. július 29. csütörtökMárta
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Évadot zárt a Kolozsvári Állami Magyar Színház; augusztusra már neves rendezőkkel készülnek

2021. július 14. 20:18, utolsó frissítés: 20:19

Szerdán zárta a koronavírus-járvány által meghatározott 228. évadát a Kolozsvári Állami Magyar Színház, amely három bemutatót tudott csak megtartani a szezonban.


Az intézmény szerdai közleménye szerint az évadzáró társulati ülésen Tompa Gábor igazgató elmondta: a világjárvány megnehezítette a színház működését, de a társulat folyamatosan dolgozott, és akkor is új előadásokat próbált, amikor a járványügyi korlátozások miatt nézőket nem fogadhatott. Tompa emlékeztetett arra, hogy a közönség számos előadást az interneten nézhetett meg. Tavaly novemberben az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivált is az online térben sikerült megszervezni. A fesztiválon bemutatott 34 előadás felvételét 35 944-en követték a világ ötvennégy országából.

A társulat a 2020/2021-es évadban három bemutatót tudott megtartani. A Gyulai Várszínházzal együttműködve, Árkosi Árpád rendezésében vitték színre Visky András Pornó - Feleségem története című dokumentumjátékát, amelyet rendhagyó körülmények között, szabadtéri előadáson láthatott először a kolozsvári közönség. A májusi újranyitást követően tartották az Állatfarm című George Orwell-regényből készült musical bemutatóját Puskás Zoltán rendezésében, majd július 10-én tartották az ifj. Vidnyánszky Attila által rendezett Rómeó és Júlia előadás premierjét.

A kolozsvári előadásokon kívül fesztiválon és turnén is részt vett a társulat. A Pornó - Feleségem története című előadást júniusban Nagykárolyban és Zilahon láthatta a közönség. A Nóra részt vett a Magyar Színházak XXXIII. Kisvárdai Fesztiválján, ahol Botond Nagy megkapta a legjobb rendezésért járó díjat.

Az augusztusban induló 229. évadban olyan neves rendezők érkeznek a kolozsvári színházhoz, mint Yuri Kordonsky, Silviu Purcarete, Andrei Serban és Bocsárdi László, de ifj. Vidnyánszky Attila is újra együtt dolgozik majd a kolozsvári társulattal. (közlemény/mti)

Nyitókép: KÁMSZ, Yuri Kordonsky

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS