2021. július 29. csütörtökMárta
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Francia thrilleré az Arany Pálma, Enyedi Ildikó filmjét nem díjazták Cannes-ban

2021. július 18. 09:35, utolsó frissítés: 09:41

A Titán című francia pszichológiai thrillernek, Julia Ducournau rendezésének ítélte az Arany Pálmát szombat este a 74. cannes-i fesztivál zsűrije.


Az eseményen kisebb kavarodást okozott, hogy Spike Lee zsűrielnök a díjkiosztó legelején már kikotyogta a fődíjast, miközben a legjobb férfi alakítást kellett volna átadnia.

Julia Ducournau a második női rendező, aki a fesztivál történetében átveheti az Arany Pálmát, 28 évvel az ausztrál Jane Campion után.



A fesztivál Nagydíját - amely a második legnagyobb díjazás- megosztva kapta meg egy iráni és egy finn film.

A legjobb rendezés díját az Annette című angol nyelvű zenés film francia rendezőjének, Leos Carax-nak ítélte a zsűri.

A legjobb forgatókönyv díját Hamagucsi Rjuszuke japán rendező Drive My Car című alkotása kapta, amely Murakami Haruki bestseller szerző Férfiak nők nélkül című novelláskötetének egyik története alapján készült. A japán film kapta meg egyébként a legjobb film díját a nemzetközi filmkritikusok szövetségétől, a FIPRESCI-től.

A legjobb férfi alakítást Caleb Landry Jones érdemelte ki Justin Kurzel Nitram című filmjében nyújtott alakításáért, amely a 35 áldozatot követelő, 1996-ban Port Arthurban elkövetett lövöldözés történetét dolgozza fel, ugyanakkor Renate Reinsve norvég színésznő kapta a legjobb női alakítás díját Joachim Trier A világ legrosszabb embere című filmjében nyújtott alakításáért.

A rövidfilmek kategóriájában Yi Tang hongkongi rendező kapta az Arany Pálmát.

A fesztivál hivatalos és párhuzamos szekcióiba beválogatott elsőfilmek közül a legjobbnak járó Arany Kamera-díjat Antoneta Alamat Kusijanovic horvát rendezőnő Murina filmje kapta, amelyet a Rendező kéthete elnevezésű válogatásban mutattak be.

Életművének elismeréséül Marco Bellocchio olasz rendező tiszteletbeli Arany Pálma-díjban részesült, amelyet kollégájától, Paolo Sorrentinótól vehetett át.

A magyar filmek közül díjesélyes versenyfilm volt Enyedi Ildikó A feleségem története című alkotása, azonban nem kapott díjat. (mti, hírszerk.)

Nyitókép: Festival de Cannes/FB

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS