2021. július 29. csütörtökMárta
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Szabó István lesz a 20. TIFF egyik díszmeghívottja

2021. július 19. 15:16, utolsó frissítés: 15:16

Szabó István, a magyar filmgyártás doyenje lesz a pénteken kezdődő 20. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál egyik díszmeghívottja. Amellett, hogy a magyar napon, július 28-án levetítik a rendező legutóbbi, tavaly bemutatott Zárójelentés című filmjét, július 30-án mesterkurzust is tart az érdeklődőknek. A zárógálán pedig hivatalosan is megkapja az életműdíját, amit még 2018-ben ítéltek meg neki, de csak most tud átvenni.


A fesztivál vendége lesz idén Hajdu Szabolcs is, aki a Békeidő című filmjét kiséri el, és természetesen Felméri Cecíliával is találkozhat a közönség a Spirál című filmje apropóján.

A nemzetközi meghívottak közül Christos Nikou (Apples - Versenyszekció), Vadim Perelman (Perzsa nyelvleckék - Piata Unirii Open Air), Susanna Nicchiarelli (Miss Marx - Supernova), Uberto Pasolini (Nowhere Special - Supernova) rendezők részvételét jelezték a szervezők. Itt lesz Roberto Cueto, aki San Sebastian Filmfesztivál filmes programjának az összeállítója. A fesztivál külön szekciót kapott idén, hasonlóan a spanyol filmgyártáshoz, ahonnan szintén számos vendég érkezik, így Agustí Villaronga rendező (The Belly of the Sea), Manuel Arija de la Cuerda rendező és producer (Ultrainnocence), Javier Polo Gandía rendező (The Mistery of the Pink Flamingo) és Guillermo Benet (The Blameless).

A szervezők ugyanakkor bejelentették a zsűrit is, amelynek tagja lesz az előbb már említett Guillermo Arriaga, aki többek között az Oscarra jelölt Babel, illetve a Cannes-ban díjazott Melquiades Estrada három temetése forgatókönyvírója. Tovább a kolozsvári zsűri tagja lesz Christian Jeune, a Cannesi-i Filmfesztivál Filmrészlegének az igazgatója, Katriel Schory producer, a Belfilms alapítója, Scott Coffey, az izraeli filmalap korábbi ügyvezetője, színész (Mullholland Drive), rendező, illetve Maria Popistașu színésznő, a Cannes-ban bemutatott Întregalde főszereplője.

A romániai meghívottak közül Nae Caranfil, Cezara Dafinescu jelenlétét említi a szervezők közleménye, mindkettőjüket díjazzák majd a fesztiválon. Itt lesz Daniel Sandu, a Tata mută munții rendezője, illetve Alex Bogdan és Ilona Brezoianu, mindketten a már említett Întregalde szereplői, és még mások. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS