2021. július 29. csütörtökMárta
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Elhunyt Kántor Péter költő

2021. július 22. 12:32, utolsó frissítés: 12:32

71 évesen elhunyt a József Attila-díjjal kitüntetett Kántor Péter, babérkoszorús költő, a kortárs magyar líra meghatározó szerzője.


Kántor tagja volt a Digitális Irodalmi Akadémiának és a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémiának. A 80-as években irodalmi szerkesztőként dolgozott a Kortárs folyóiratnál, a 90-es években (2000-ig) az Élet és Irodalom versrovatát gondozta.

"Szerettünk volna még egy kötetet együtt elkészíteni, így született meg az Elegendő ok. Kántor Péter a 2017 óta írt versei közül válogatta: múlt, emlékezet, közélet, járvány, betegség - ez a témája a visszafogott hangon megírt verseknek, amelyek nem csak a megjelenés sietőssége miatt nyerik el drámaiságukat"- írta a kiadója, a Magvető, egy megosztásban, melyben bejelentették a költő halálhírét.Kántor a hetvenes évek közepén adta ki első verseskötetét, összesen azóta mintegy 15-öt. A legnagyobb hatású talán a 2012-ben megjelent Köztünk maradjon című. Ő maga angolból és oroszból fordított prózát, 2010-ben önálló angol nyelvű verseskötete is megjelent. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS