2021. október 24. vasárnapSalamon
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A MADOSZ. Baloldali magyar történet a Román Királyságban: Főcze János könyvbemutatója Csíkszeredában

2021. szeptember 29. 00:39, utolsó frissítés: 00:39

Főcze János történész A MADOSZ. Baloldali magyar történet a Román Királyságban (1934-1944) címmel megjelent doktori értekezését mutatja be Csíkszeredában szeptember 29-én 18 órától, a Hargita Megyei Kulturális Központban.


Főcze János PhD, a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának munkatársa. A BBTE történelemtudományi karán szerzett alapszakon és mesteri képzésen diplomát, doktori dolgozatát, amely most könyvként jelent meg, az egri Eszterházy Károly Egyetemen védte meg Romsics Ignác irányítása alatt. Jelenleg a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának munkatársa. A Transindex volt közéleti szerkesztője.

A kötet kapcsán nemrég interjút is készítettünk a szerzővel.A szerzővel egykori Márton Áron Főgimnáziumbeli tanára, Orbán Zsolt történelemtanár beszélget. Házigazda: Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ vezetője.

"Gyimesközéplokon születtem 1991-ben. A gyimesközéploki Majláth Gusztáv Károly Általános Iskolában, majd a Márton Áron Gimnáziumban tanultam (az utóbbiban történelem és társadalomtudományok osztályban). Ezt követően a kolozsvári Babes-Bolyai Egyetemen végeztem el a történelem alapképzést, majd a jelenkortörténet és nemzetközi kapcsolatok mesterképzést. 2015-ben kezdtem el Egerben a doktori képzést Romsics Ignác professzor témavezetőm irányításával, és 2019-ben védtem meg summa cum laude minősítéssel a Magyar Dolgozók Országos Szövetsége történetéről írt disszertációmat. 2018 óta a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára 1945 utáni Politikai Kormányszervek és Pártiratok Főosztályán dolgozom. Kutatási területem a két világháború közötti romániai magyarság története, különös tekintettel a harmincas évek második felének népfrontos szerveződéseire, illetve a korszak kommunista mozgalmára. A MADOSZ történetével azért kezdtem foglalkozni, mert felkeltette az érdeklődésemet a Hargita Megyei Törvényszék épületén található emléktábla, amelyik a szűkebb pátriám, a Gyimesek lázadóinak az 1934-es perének állít emléket. Az ezzel kapcsolatos kérdések vezettek el a MADOSZ történetéhez, illetve a harmincas évek baloldali mozgalmaihoz." (Főcze János)

(közlemény/hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS