2021. október 24. vasárnapSalamon
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Magyar rendező filmje kapta a 29. Alter-Native fődíját

2021. október 03. 10:25, utolsó frissítés: 10:40

Nagy Borbála Pannónia dicsérete című rövidfilmje nyerte a 29. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivál fődíját - tájékoztattak a marosvásárhelyi fesztivál szervezői. A film hivatalosan német, mert a berlini Német Film- és Televíziós Akadémián készült, de alkotóinak többsége magyar. A 27 perces kisjátékfilm forgatókönyvet Nagy Borbála Bánházi Judit Annával közösen írta, vágás Dunai László munkája, a hang pedig Bohács Tamás érdeme. Producere Margarita Amineva.


A film.hu ismertetője szerint a Pannónia dicsérete egy magyarországi gimnáziumban játszódik ahol egy átlagos tanítási napot a miniszterelnök látogatására való készülődés borít fel. Az ünnepség ötletgazdája, a titkárnő (Rainer-Micsinyei Nóra) igyekszik rendet teremteni a káoszban, különösen az ünnepi tortát illetően, ami nem fér el a hűtőben. Amíg a szakácsok a probléma megoldásán dolgoznak, a 17 éves Márti (Angelus Hanna), akinek a színpadon kell köszöntenie a miniszterelnököt, egyre kényelmetlenebbül érzi magát a ráosztott feladattól. A további szerepekben Faragó Zsuzsa, Janklovics Péter, Fazakas Júlia, Réti Iringó, Nyáry Luca, Mandula Lujza, Horváth Márton és Varga Anna láthatók.A Pannónia dicsérete korábban több díjat is nyert már, az Achtung Berlin filmfesztiválon a legjobb kisfilm díjával jutalmazták, a kölni KFFK filmfesztiválról a harmadik díjat és a közönségdíjat hozta el, míg a budapesti Friss Hús fesztiválon a legjobb magyar élőszereplős alkotás díjával jutalmazták, de a legjobb német kisfilmnek is megválasztották.

A 29. Alter-Native további díjazottjai: a zsűri különdíját Buzási Gyopár Az utolsó mese c. filmje (Magyarország) kapta, a diákzsűri díját és az Aáry-Tamás Lajos oktatási ombudsman által felajánlott töltőtollat Nathan Franck Feddhetetlen c. munkája (Franciaország) kapta. A Simó Sándor Emlékdíjjal a legjobb diákfilmért Beleznai Márk Agapé c. filmjét (Magyarország) ismerték el, míg a Maros Megyei Tanács díját Anthony Nti Jó éjt c. rendezése (Ghána/Belgium) kapta. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS