2021. október 24. vasárnapSalamon
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Abdulrazak Gurnah regényíró kapja a 2021-es irodalmi Nobel-díjat

2021. október 07. 14:18, utolsó frissítés: 15:41

A Zanzibár szigetén született, Nagy-Britanniában élő Abdulrazak Gurnah kapja a 2021-es irodalomi Nobel díjat - jelentette be csütörtök kora délután a Svéd Akadémia Nobel-bizottságának illetékese.


Az indoklás szerint "a gyarmatosítás hatásainak és a menekültek sorsának a kultúrák és a kontinensek közötti szakadékban történő megalkuvás nélküli és együttérző feltárásáért" kapja a díjat.Abdulrazak Gurnah 1948 decemberében született a Tanzániához tartozó Zanzibár szigetén, ott is nőtt fel. 1960-as évek végén menekültként érkezett Angliába. Zanzibár a brit gyarmatosítók uralma alóli 1963-as felszabadulása után forradalom tört ki a szigeten, Abeid Karume elnök uralma pedig az arab származású állampolgárok üldözéséhez és elnyomásához vezetett, mészárlások történtek. Így Gurnah is el kellett hagyja szülőföldjét, ahová csak 1984-ben térhetett vissza, nem sokkal az apja halála előtt. Gurnah nyugdíjazásáig a Canterbury-ben található Kenti Egyetem angol és posztkoloniális irodalom professzora volt, elsősorban olyan írókra helyezve a hangsúlyt, mint az 1984-ben Nobel-díjjal elismert Wole Soyinka, az idei Nobel egyik nagy esélyeseként számontó Ngũgĩ wa Thiong'o vagy éppen Salman Rushdie. Eddig tíz regényt és számos novellát publikált. 21 évesen kezdett el írni, miután Angliába menekült. Először még szuahéli nyelven próbálkozott, lévén ez az anyanyelve, de végül angolul publikálta minden munkáját.

"Az 1994-ben megjelent Paradise óta a posztkolonialista tapasztalat egyik legjelentősebb írójának tartják, aki élénk képekben beszél egy olyan Afrikáról, amelyet a kontinensen kívül csak kevesen ismernek. Ez a könyve és a 2020-ban megjelent Afterlives is a XX. század elején, Kelet-Afrika német gyarmatosítása idején játszódik, fő témái között pedig az előítéletek, a rasszizmus és a kultúrák és kontinensek között vándorló menekültek szerepelnek" - írja róla a Litra irodalmi portál, amely szerint Abdulrazak Gurnah a harmadik afrikai származású író, aki elnyerte az irodalmi Nobelt.

Magyarra még egyetlen munkáját sem fordították le. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS