2021. november 27. szombatVirgil
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Első romániai városként Kolozsvár megkapta az UNESCO-tól a „City of Film” címet

2021. november 09. 11:32, utolsó frissítés: 11:37

Első romániai városként, Cannes-nal és Gdańskkal egyidőben Kolozsvár is megkapta a City of Film címet - írja a Filmtett portál. A szervezet tegnap közölte, hogy az UNESCO idén 49 várost vett fel Creative Cities nevű listájára, ezek közül mindössze a fenti három „a film városa”.


Az UNESCO 2002 óta listázza a „kreatív városokat”; mostanig több mint 80 ország közel 300 települése kapta meg ezt a címet, ezen belül City of Film lett 21 város Japántól Dél-Amerikáig. A hálózat célja a párbeszéd fellendítése és partneri kapcsolatok megteremtése.

A Filmtett ennek kapcsán összefoglalta, hogy az egykor „erdélyi Hollywoodként” is emlegetett Kolozsvár filmtörténete a 20. század elején kezdődött, amikor Janovics Jenő filmgyáraiban több tucat némafilm készült. Kolozsvárnak a listára való felvételét a 20 éve itt megszervezett Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál kezdeményezte, amely évtizedek után „visszahelyezte a várost a nemzetközi filmes térképre” – fogalmaz a fesztivál ma reggeli sajtóközleménye.

A közlemény szerint a TIFF bízik abban, hogy Kolozsvárnak van ereje újjáéleszteni a janovicsi hagyatékot, hosszú távon, hazai és külföldi produkciókat is bevonzó, jelentős filmgyártó központtá tenni a várost, és ennek egyik eszköze lenne az első romániai regionális filmalap létrehozása. (Filmtett)

Címoldali fotó: TIFF

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS