2021. november 27. szombatVirgil
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Demeter Szilárd nem tágít: sok pénzt kapnak az írók, ennyiért elvárja a minőséget

2021. november 12. 14:10, utolsó frissítés: 19:29

A Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, Demeter Szilárd a Telexnek adott interjújában azt mondta, a kortárs irodalom 80 százalékát kikukázná. Nagy felháborodás kísérte a szavait, több író, közéleti személyiség tiltakozott ellene. Ezt követően Demeter egy vitairatban fejtette ki azt, hogy miért mondta ezt a magyar irodalomról, és azt jósolta, hogy ha nem változtatnak a kortárs szerzők a hozzáállásukon, akkor 100 év múlva, talán már magyar irodalom sem lesz.


Folytatódik azonban a Saga, ezúttal a Blikknek nyilatkozott a PIM főigazgatója, és elmondta, hogy azért nem kért bocsánatot a kijelentései miatt, mert többen vannak azok, akiket felszabadított a megállapításával. Sokan felhívták, akik egyetértettek vele.

„Ha képmutatóan elbeszélünk a lényeg mellett, attól nem lesz jobb a kortárs magyar irodalmi élet” – jelentette ki.

Azt is elárulta, hogy nem véletlen az időzítése ezeknek a nyilatkozatoknak, ugyanis most jár le a 45 Térey ösztöndíjban részesülő írók és költők támogatása. "Két évig havi közel 300 ezer forintot kaptak az alkotásra, közülük öt alkotó most kiesik, a helyükre öt másikat választunk. Azt láttam, a támogatás ellenére nem jó irányba mennek a dolgok. Olyan irodalmi alkotásokat szeretnénk, ami az olvasónak szól, ugyanakkor eladható külföldre is. Úgy vélem, Parti-Nagy Lajos például eddig 90 millió forint támogatást kapott tőlünk, joggal elvárható, hogy minőségi irodalmat alkosson" - jelentette ki Demeter

Arra a kérdésre is válaszolt, hogy Orbán Viktor felhívta-e a nyilatkozata miatt.
"Nem. A magyar miniszterelnök három éve elolvasta a stratégiámat, és egyetértett vele. Azóta nem beszéltünk róla. Orbán Viktornak az az elve, ha valaki pozícióba kerül, teljes felelősséggel tartozik a munkájáért. De külön nem mondja meg, mit gondoljak, vagy hogy mi a helyes."

A Nemzeti Színház igazgató, Vidnyánszky Attila viszont felhívta, és meghívta a színházába. Magánéleti oka van annak, hogy Demeter 1998 óta nem szívesen jár színházba. Nem a művészekkel van baja, hanem a légkörrel. Az nem derült ki, hogy valamelyik konkrét darabot ajánlotta-e neki Vidnyánszky. (Telex/Blikk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS