2022. január 26. szerdaVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Meghirdette esszépályázatát középiskolásoknak a BBTE Magyar Filozófiai Intézete

2022. január 01. 20:07, utolsó frissítés: 20:07

2022-ben is várja a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem Magyar Filozófiai Intézete a IX-XII. osztályosok jelenkezését a középiskolás diákok számára kiírt filozófiai esszépályázatra.


Ezúttal a következő szövegeket ajánlják továbbgondolásra:

1) „Vagy el tudsz-e képzelni rettenetesebb dolgot, minthogy lényed sokféleségben bomlik fel, ha valóban több emberré lennél, ha – mint ama szerencsétlen ördöngős – egész légió lennél, s elveszítenéd azt ami az emberben a legbensőségesebb, a legszentebb, ha elveszítenéd a személyiség összetartó erejét? [...] Minden emberben van valami, ami bizonyos mértékben megakadályozza abban, hogy teljesen átlátszóvá legyen; és ez oly erős lehet, hogy megmagyarázhatatlanul belekeveredhet az az illető az önmagán kívül levő életkörülményekbe, hogy szinte nem képes megnyilvánulni; de aki nem képes megnyilvánulni az nem képes szeretni. És aki nem tud szeretni, az mindenki közül a legszerencsétlenebb.” (Sören Kierkegaard: Vagy–vagy)

2) „Számomra az, hogy az emberiség felelősséget kíván vállalni az élő Földért, nevetséges - az erőtlenség megnyilvánulása. Az igazság az, hogy a bolygó vigyáz ránk, és nem mi őrá. Felfuvalkodottságunk diktálta erkölcsi indíttatásunk, hogy vigyázzunk a kiszámíthatatlan Földre, vagy meggyógyítsuk a mi beteg bolygónkat, csupán bizonyítéka annak, hogy mennyire hajlamosak vagyunk magunkat becsapni. Sokkal inkább szükségünk van arra, hogy magunkat magunktól védjük meg.” (Lynn Margulis: Az együttélés bolygója)

Lehetőség van rá, hogy aki akar, nemcsak magyarul, hanem idegen nyelven (pl. angolul) írt dolgozattal is pályázhasson. A szövegek angol nyelvű változata megtalálható az intézet honlapján.

A pályázat résztvevői ezúttal a 2021/2022-es tanév IX–XII. osztályos tanulói lehetnek.

A 3-8 oldal terjedelmű pályaműveket e-mailen, aláírás nélkül a következő címre kell küldeni: esszepalyazat.kmfi@gmail.com. Beküldési határidő: 2022. április 23.

A pályamunkákat díjazzák. A díjak: I. díj 500 lej, II. díj 300 lej, III. díj 200 lej. A legalább 70 pontot elért pályamunkák szerzői a szakválasztást indokló levél benyújtása nélkül felvételizhetnek a BBTE Filozófia szak meghirdetett helyeire.

Az eredményhirdetésre Kolozsvárt, a BBTE Filozófia Tanszékén (vagy online) kerül sor a 2022. május 7-én megszervezésre kerülő Filozófus nyílt nap alkalmából. A pályázókat e-mailben értesítik a pályázat eredményéről.

További információk a pályázatról a http://filozofia.hiphi.ubbcluj.ro/esszepalyazat honlapon.

(hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS