2022. január 26. szerdaVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Bezárhat a kolozsvári magyar színház, mert nem tudják fizetni a gázszámlát

2022. január 05. 14:46, utolsó frissítés: 15:17

Tompa Gábor az Utas és holdvilág című előadás sajtótájékoztatóján az előadás ismertetése előtt először arról beszélt, hogy a havi 260 ezer lejes gázszámla egyszerűen ellehetetleníti a színházi munkát, mert nem marad keret a színházi produkciókra.


A kolozsvári magyar színház igazgatója az Agerpres hírügynökségnek elmondta, hogy a szolgáltató megnyolcszorozta a gáz árát januártól, köbméterenként 850 lejre emelte. Végül sikerült egy alacsonyabb, 720 lejes árban kialkudni, de már ez is hétszerese a 2020-as árnak (a Kolozsvári Állami Magyar Színház 2021 decemberéig 110 lej/MWh + ÁFA + jövedéki adó áron vásárolta a gázt - szerk. megj.), a szerződést viszont egyelőre csak egy hónapra kötötték meg. A színház egyhavi gázszámlája ezzel az árral várhatóan 260 ezer lej lesz.

Tompa Gábor szerint amennyiben ehhez hozzáadják az 50 ezer lejes villanyszámlát, akkor a szolgáltatásokra előirányzott teljes költségvetésük teljesen kimerül, nem marad keret az előadások finanszírozására. Mint mondta, bizonyos intézménykategóriák esetében az energiaárak plafonálásáról vagy a költségek egy részének átvállalásáról döntöttek, de a kulturális intézmények nem tartoznak ezek közé. az igazgató hozzátette, hogy segítséget kértek a kulturális minisztériumtól, és reménykednek a támogatásban. (G4Media)

Korábban a hírben a G4Media nyomán tévesen azt írtuk, hogy a havi gázszámla 26 ezer lejre emelkedik. Elnézést kérünk a hibáért.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS