2024. március 2. szombatLujza
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Átrendezve, felújított helyiségekben nyílt újra a Magyar Képtár Marosvásárhelyen

2022. január 22. 14:18, utolsó frissítés: 2022. január 23. 11:52

Átrendezve, felújított helyiségekben nyílt újra péntek délután a Maros Megyei Múzeum Magyar Képtár (1850–1920) című állandó tárlata a Kultúrpalotában.


A Maros Megyei Múzeum Magyar Képtár c. állandó kiállításának megnyitóján a marosvásárhelyi Kultúrpalotában (fotó: Kiss Gábor/MTI)A Maros Megyei Múzeum Magyar Képtár c. állandó kiállításának megnyitóján a marosvásárhelyi Kultúrpalotában (fotó: Kiss Gábor/MTI)


A múzeum tájékoztatása szerint Magyar Képtár 1913-ban jött létre, és a Kultúrpalota felavatásával egyidőben nyílt meg. A Képtár magját az a 68 festmény képezi, amelyet a Budapesti Szépművészeti Múzeum helyezett letétbe 1913-ban. Ezt egészítette ki a Bernády György polgármester által nagy gonddal kiválasztott, és a város pénzén megvásárolt 15 alkotás. Ez volt a későbbi gyűjtemény kiindulási pontja, és az új kiállítási elrendezés is ezt követi nyomon.

A kiállítás elsősorban a képtár megalapítását biztosító gyűjtemény festményeit mutatja be, melyekhez két új szerzemény, Körösfői-Kriesch Aladár Három gyermek és Hegedűs László Herkules válaszúton című reprezentatív festmények társulnak. Ugyanakkor régóta ki nem állított képek is szerepelnek benne, mint például: Kárpáthy RezsőReggeli hangulat Budán, Hollósy SimonFérfiportré és Női portré, Eisenhut FerencHunyadi kirohanása, Csánky DénesKőbányában, Edvi Illés AladárBúzahordás című alkotások. Összesen majdnem 80 műtárgy látható.

Érdeklődő a megnyitón. (fotó: Kiss Gábor/MTI)Érdeklődő a megnyitón. (fotó: Kiss Gábor/MTI)


Az új kiállítási koncepció alapján az alkotások stilisztikai és tematikus hasonlóságok, iskolák vagy művészeti központok, valamint művészeti irányzatok alapján vannak csoportosítva. A romantikától a historizmusig, a halál és kísértet szimbolizmusától a bibliai kompozíciókig jelen vannak a tájkép- és szalonfestészet darabjai, a szecessziós nőábrázolás példái, a Barbizon, Párizs vagy Szolnok köré szerveződő iskolák, a nagybányai művésztelep, az orientalizmus és történeti festészet képviselői is. Olyan reprezentatív festőktől láthatók alkotásokat, mint például Munkácsy Mihály, Paál László, Wágner Sándor, Hollósy Simon, Ferenczy Károly, Barabás Miklós, Demeter Róbert, Vida Árpád.

fotó: Kiss Gábor/MTIfotó: Kiss Gábor/MTI

Munkácsy Mihály Mosónők c. festménye a képtárban. (fotó: Kiss Gábor/MTI)Munkácsy Mihály Mosónők c. festménye a képtárban. (fotó: Kiss Gábor/MTI)


"Ma, Marosvásárhelyen található a legjelentősebb magyar festészeti gyűjtemény Magyarország határain kívül" -írja a Soós Zoltán polgármester, a múzeum korábbi igazgatója a képtárról.

A Magyar Képtár keddtől péntekig 9-16 óra között, míg szombaton és vasárnap 9-14:30 óra között látogatható. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS