2024. július 22. hétfő
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Szeben 89: román-magyar koprodukciós film készül az Nagyszeben forradalmi napjairól

2022. február 09. 17:20, utolsó frissítés: 17:20

Román-magyar koprodukcióban, Tudor Giurgiu rendezésében a Nemzeti Filmintézet támogatásával készül a Szeben’89 című mozifilm a romániai kommunista rezsimet megdöntő forradalom valós eseményei alapján – derül ki a magyarországi Nemzeti Filmintézet közleményéből.


Az 1989-es sorsdöntő eseményeket feldolgozó Szeben '89 címmel készülő koprodukció gyártására 123,6 millió forint támogatást szavazott meg a Nemzeti Filmintézet.

A Szeben '89 egy kevésbé ismert történetet elevenít fel az erőszakos polgári zavargások kaotikus napjairól, amelyek véres összetűzéshez vezettek a hadsereg és Ceaușescu elnyomó szervei, a Milícia és a Securitate között. A készülő film felidézi, amikor a gyilkosságokért felelősnek tartott „terroristák” hajszája során pánik és zűrzavar támad a városban. Senkiben nem szabad megbízni és bárkiből lehet ellenség.

Tudor Giorgiu rendezőként és producerként is számos sikeres filmet jegyez és több magyar filmben is részt vett már korábban koprodukcerként (Aglaja, Spirál). A Szeben '89 főbb szerepeiben Alex Calangiu, Ionut Caras, Leonid Doni, Nicu Mihoc és Cristi Popa mellett Bíró József, Dimény Áron és Deák Zoltán is látható lesz, operatőre Alexandru Sterian.

A Libra Films (producer: Oana Giurgiu, Tudor Giugiu) és a Mythberg Films koprodukciójában, Berger József producer vezetésével készülő Szeben '89-ben kiváló magyar filmesek vesznek részt, vágója Lemhényi Réka, zenéjét Cári Tibor szerzi. A romániai forgatás februárban kezdődik, majd a vágás, a teljes hangi- és képi utómunka, a VFX, valamint a zeneszerzés is Magyarországon lesz.A Nemzeti Filmintézet fő törekvései között szerepel a nemzetközi koprodukciók ösztönzése és támogatása. 2020 januárja óta 15 nemzetközi koprodukcióban megvalósuló mozifilm kapott NFI támogatást, köztük a Mrs. Harris Goes to Paris (angol-magyar) Lesley Manville, Isabelle Huppert és Lucas Bravo főszereplésével, továbbá a Hétköznapi kudarcok (cseh-magyar-olasz-szlovák) Kerekes Vicával és A fekete pók (svájci-magyar) Gera Marinával és számos magyar filmes közreműködésével. (közlemény)

Címlapkép: a szebeni Securitate központja a forradalom idején. Fotó: Nicu Cherciu / via Libra Film Productions Facebook-oldal.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS