2021. január 21. csütörtökÁgnes
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Banksy-graffitikből nyílt meglepetés-kiállítás

2009. június 13. 15:10, utolsó frissítés: 15:10

Bejelentés nélkül nyitott kiállítást alkotásaiból Bristolban Banksy; Nagy-Britannia legtitokzatosabb graffiti művésze természetesen nem jelent meg a tárlaton, vagy csak nem tudnak róla.


A "fantom" kiállításának középpontjában a száz számítógépes animáció, az installációk és a grafikák mellett egy graffitikkel díszített kiégett fagylaltos kocsi áll, amely előtt egy elektromos hintalovon ülő kommandós foglal helyet. "Ez az első olyan show, amelyhez arra használták az adófizetők pénzét, hogy felakasszák a képeimet, és ne lekaparják azokat" - idézte a BBC az utcai művészt.

A Banksy Versus Bristol Museum (Banksy a Bristol Múzeum ellen) címet viselő kiállítás tavaly október óta zajló előkészületeit a legnagyobb titokban tartották - mondta a múzeum igazgatónője. A koncepciót a művész maga gondolta ki, és még a tárlat berendezésében is részt vett, anélkül hogy a múzeum dolgozói sejtették volna kilétét. Bristolban azonban nem mindenki támogatta a "többnyire túlbecsült környékbeli művész" kiállítását - olvasható a múzeum internetes oldalán.

Banksy látványos és provokatív művészeti akciói révén szerzett nevet magának. Lefújta a megszállt ciszjordániai palesztin területeket Izraeltől elválasztó masszív biztonsági falat, a floridai Disneylandben pedig egy guantanamói foglyot mintázó alakot helyezett el. Munkáival azonban mindenekelőtt a brit fővárosban keltett feltűnést. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS