2020. október 21. szerdaOrsolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Magyar utcanevek, az EU jövője és a CEMO: Civil suli volt Marosvásárhelyen is

2009. november 18. 11:40, utolsó frissítés: 2009. november 19. 12:02

A Civilsuli következő állomása Nagyvárad lesz, itt november 20-22. között hallgathatnak előadásokat az érdeklődő diákok. A Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) minikonferencia-sorozatának előző helyszíne november 13–15. között Marosvásárhely volt. Hogyan hallassuk a hangunkat? Érdekérvényesítés, civil kontroll, demokráciafejlesztés címmel Szigeti Enikő tartott előadást. Bemutatta a Civil Elkötelezettség Mozgalmat (CEMO), majd a résztvevők a civil társadalom fogalmát határozták meg, és tisztázták a helyét, szerepét a társadalomban, illetve kontroll-szerepét a politikában.

Zsigmond Andrea a különféle adalékanyagok történetét ismertette, majd beszélgettek azok használatáról, típusairól. Horváth Réka Hogyan tovább EU? Címmel kezdeményezett beszélgetést. A résztvevők vázolták, hogy mit jelent az Európai Unió, melyek az Unió jövője kapcsán kialakult különböző forgatókönyvek. Három lehetőség körvonalazódott: a kettészakadt Európa, a kétsebességű Európai Unió, illetve az első 15 tagállam további gazdasági hatalma.

Ezt követően kerekasztal-beszélgetésre került sor Szobrok és utcanevek Marosvásárhelyen. Jelképes térfoglalás? címen. Bíró Zsolt újságíró moderátori felvezetése után a meghívottak (Kerekes Károly parlamenti képviselő, Kiss István, a helyi MPP elnöke, valamint Vasile Sandor történelemtanár) rendre ismertették véleményüket a téma kapcsán. Kisebb vita alakult ki a jelenlegi utcanevek és szobrok magyar-román arányáról, valamint arról is, hogy az egyes magyar vagy román politikai személyiségek szobrai milyen üzenetet hordoznak a mai és a jövendőbeli nemzedék számára.

Az utolsó előadást Szabó Árpád egyetemi tanár tartotta Korrupció és bürokrácia címmel. A fogalomismertetés után konkrét példákkal ellátott előadást hallhattunk e két társadalmi jelenség elterjedtségéről, a különböző országok korrupciós indexéről, ezek alapjellemzőiről. Az elhangzott előadások hanganyagai pár nap múlva letölthetők lesznek a www.civilsuli.ro oldalról. (hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS