2023. március 26. vasárnapEmánuel
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Visszakerült régi helyére a Teleki Téka baglya

2009. december 02. 13:13, utolsó frissítés: 13:13

Visszakerült a Teleki Téka homlokzatára a könyvtár újjávarázsolt szimbóluma, a Tékabagoly. A Rotaract ifjúsági civil szervezet a Félsziget fesztivál alkalmából, a Fizess egy sört a bagolynak című játékos akció keretén belül gyűjtötte össze a Téka szimbólumának restauráláshoz szükséges pénzt. A baglyot az ősz folyamán a Maros Megyei Múzeum restaurátora, András Tihamér hozta rendbe a múzeum restauráló műhelyében.


"Az akciót a Rotaract példaértékűnek szánta: azt szerettük volna bebizonyítani ezzel az akcióval, hogy ha megfelelőképpen szólítjuk meg őket, a kizárólag szórakozni érkező fiatalság is megmozgatható egy közösségi ügy érdekében – mondta el Lázok Klára, a projekt koordinátora, aki egyben a Teleki Téka Alapítvány tagja is. – Valójában nem is az összeg összegyűjtése a leglényegesebb ebben az ügyben, hanem maga a jelenség könyvelhető el sikerként: az, hogy egy civil kezdeményezés, amely közösségi érdek megoldását célozza, sikeres lehet nemcsak az úgymond hagyományőrző idősebb korosztály körében, hanem az egészen fiatalok is fogékonnyá tehetők rá."

A Félszigeten négy nap alatt több ezer emberrel sikerült elbeszélgetni, a restauráláshoz minimálisan szükséges 2000 lejből pedig 1370 lejt sikerült összegyűjteni, ami majdnem 500 adakozót jelent. A hiányzó 700 lejjel Markó Eszter bukaresti ügyvéd, a Teleki Téka egykori olvasója egészítette ki az összeget, a plusz anyagköltségeket pedig intézményközi megegyezés keretében állta a múzeum.

A Bagoly restaurálásához szükséges gyűjtőakció egy átfogó támogatási projekt része. A továbbiakban a Rotaract a Téka állandó könyvkiállításának korszerűsítéséhez (érintőképernyők, tolmácsfülhallgatók, stb.) szükséges pénzösszeg összegyűjtését tűzte ki céljául a vásárhelyi közösség és civil szervezetek bevonásával.

Sikerült további szervezeteket is bevonniuk az akcióba, legfontosabb sikerüknek a marosvásárhelyi Rotary Téka megnyerését tartják, amely idei jótékonysági báljával is támogatja a projektet. A Rotaract kezdeményezéséhez csatlakozni kívánó magánszemélyek vagy civil szervezetek Lázok Kláránál jelentkezhetnek a lazokklar@gmail.com címen. (a szervezők közleménye)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS