2020. szeptember 28. hétfőVencel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Matisse Sárga kankalinok című festményéért fizettek a legtöbbet idén

2009. december 29. 10:37, utolsó frissítés: 11:02

Henri Matisse Sárga kankalinok című műve bizonyult a legdrágább festménynek az idei nemzetközi aukciókon. A francia festőművész 1911-ben készült alkotása - a 2008 nyarán elhunyt francia divattervező, Yves Saint-Laurent művészeti hagyatékának részeként - egy 2009. februári párizsi árverésen kelt el 35,9 millió euróért.

Nem sokkal lemaradva követi Matisse festményét az Egy múzsa feje című Raffaello-rajz, amely a Christie's december eleji londoni árverésén 32 millió euróért talált gazdára. A rajz a vatikáni Stanza della Segnaturában található Parnasszus című freskó egyik alakjához készített tanulmány.

A harmadik helyen Andy Warhol Kétszáz egydolláros bankó című gigantikus nyomata végzett. A pop-art művész több mint négy négyzetméteres alkotásáért 29 millió eurót fizettek egy New York-i aukción.

Az ötödik helyen szerepel Rembrandt Csípőre tett kezű férfi portréja című műve, amely Raffaello rajzán kívül az egyetlen régi mestertől származó alkotás az első tíz között. Rembrandt festménye 23,1 millió euróért kelt el, ezzel a holland művész eddigi legdrágább műve.

Az idei év legdrágább festményei között vannak még Constantin Brâncuşi, Piet Mondrian, Edgar Degas, Alberto Giacometti és Claude Monet alkotásai is. Brâncuşi Madame L.R. című, fából készült szobra 29,2 millió euróért kelt el februárban.


A nagy aukciósházak értékelése szerint 2009 végére újra lendületbe jött a nemzetközi műtárgypiac, az őszi londoni és New York-i árverések meglepően jó eredményekkel zártak. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS