2020. aug. 9. vasárnapEmőd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Chopin-bicentenáriumot ünnepel a világ

2010. február 27. 12:43, utolsó frissítés: 12:43

Hétfőn ünnepli a világ Fryderyk Franciszek Chopin, a zongorajátékot megújító lengyel romantikus zeneszerző születésének kétszázadik évfordulóját. Az idei bicentenárium-évben világszerte mintegy kétezer kulturális eseményt rendeznek, Lengyelországban többek között új Chopin-múzeum nyílik, és húsz zlotys bankjegyet adnak ki a zeneszerző arcmásával.

Chopin egy kis faluban, Zelazowa Wolában született francia apától és lengyel anyától 1810. március 1-jén (ahogy az anyakönyvében áll), vagy február 22-én (ahogy családja állította). Az ellentmondást a fesztiválszervezők úgy hidalták át, hogy az évforduló alkalmából Varsóban a két dátum között állandóan szól a zenéje.

A romantikus kifejezőeszközök egész sorát hozta a zongorajátékba, lágy, lírai hangzása végletes dinamikai ellentétekkel, érzelemgazdag és virtuóz előadásmóddal párosult. Ő írt először balladákat, önálló scherzókat, ismertette meg a világgal a lengyel mazurkát, újította meg romantikus alapon a Bach-féle prelűdöket.

A zongora poétájaként, rabjaként és zsenijeként is emlegették, e hangszerre írta két zongoraversenyét, 24 prelűdöt és az Etűdöket; népszerűek rövidebb zenedarabjai, keringői, noktürnjei is. A lengyel népzene fordulatait polonézeibe és mazurkáiba iktatta, így a romantikus népies zene megindítója lett.

Varsóban többek között zenélő padokat állítottak fel a bicentenárium alkalmából, amelyek gombnyomásra Chopin egy-egy művét kezdik játszani. Összesen tizenöt padot helyeztek el azokra a helyekre, amelyek valamilyen módon kötődnek a zeneszerző életéhez.

A magyar intézethez Nemzeti Filharmónia épületében naponta két koncertet tartanak, az utcákon műsorfüzeteket osztogatnak, az állami televízióban pedig beszámolnak a külföldi Chopin-eseményekről, például a koreai Chopin-versenyről, ahol az énekesek lengyelül adták elő a zeneszerző dalait. A mozikban a róla vagy vele kapcsolatos filmeket nézhetik meg az érdeklődők.

A lengyel fővárosban a zeneszerző születésének 200. évfordulójára megnyitották az új, kibővített Chopin Múzeumot a belvárosi Palac Ostrogskich-ban. A zeneszerző életét és munkásságát interaktív módon, a XXI. századi technika segítségével mutatják be. Március 1-én a Nemzeti Operaházban ünnepi koncertet ad Chopin műveiből a Lengyel Filharmónia Szimfonikus Zenekara, Antoni Wit vezényletével. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS