2024. február 25. vasárnapGéza
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Interneten is kutathatók a magyarországi középkori oklevelek

2010. március 29. 16:07, utolsó frissítés: 16:07

Magyarország több levéltárának középkori oklevélanyagát tárja egységes, könnyen kezelhető információs rendszerben a kutatók, egyetemisták elé a Magyar Országos Levéltár, amelynek honlapján mától mintegy 108 ezer középkori irat érhető el.


"Az eredmény messze túllép egy szakma, egy tudomány határán" - mondta Hiller István oktatási és kulturális miniszter, de ugyanakkor emlékeztetett: a technika fejlődése nem írhatja felül a klasszikus tudást, az "olvasás művészetének" ismerete nélkül a 108 ezer 372 dokumentum csak egy "interneten megjeleníthető kép" marad.

A Magyar Országos Levéltár három év alatt digitalizálta középkori okleveleit. A levéltár saját anyagai mellett más, középkori iratokat őrző intézmények dokumentumainak digitalizálásában is szerepet vállalt. A vállalkozáshoz még idén további 20-30 intézmény, köztük határon túli levéltárak is csatlakoznak.

Rácz György főosztályvezető, a projekt szervezője kiemelte: az oklevélgyűjtemény nemcsak a középkori Magyarország, hanem a környező országok történelméhez is fontos adatokat nyújt. A szkennelésben a dokumentumok hátlapját vagy akár az üresen maradt oldalakat sem hagyták ki, mert a történészek számára azok is fontos információt hordozhatnak. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS