2020. október 1. csütörtökMalvin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kolozsváron tanuló tenor nyerte Domingo Operalia énekversenyét

2010. május 04. 10:21, utolsó frissítés: 10:21

Szonja Joncseva bolgár szoprán és Ştefan Pop román tenor nyerte el idén a fiatal tehetségek számára Placido Domingo által alapított és levezényelt Operalia énekverseny fődíjait. A milánói Scalában megrendezett egyhetes, nagy presztízsű versenyben való részvétel önmagában véve is komoly lökést adhat a negyven induló operakarrierjének.

A 23 éves Pop a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémián tanul. Az operaénekes Giacomo Puccini Bohémélet című operájából Rodolfo áriáját énekelte a megmérettetésen. A tenor egy 30 ezer dollár értékű díjban részesült a legjobb előadásért, és ő nyerte a közönségdíjat is. Pop nemzetközi színpadon a római operában debütált a Traviata Alfredójaként. Mint mondta, mindig is a Scalában akart énekelni, és álmában sem gondolta volna, hogy nyerhet.

"Nem hiszem el, hogy ekkora szerencsém volt. Ez ma az operaénekesek legnagyobb álma" – lelkendezett a 28 esztendős Joncseva, aki Bulgáriában, majd a genfi zenei konzervatóriumban képezte hangját. Énekelt már a New York-i Lincoln Centerben, a londoni Barbican Hallban és a frankfurti Alte Operben is.

Az operaversenyt 1993-ban rendezték meg először, hogy 18 és 30 év közötti fiatal énekeseknek lehetőséget biztosítsanak a bemutatkozásra. A megmérettetésre minden évben más városban kerül sor: tavaly Pécs és Budapest adott otthont a versenynek, s az idén először tartották Olaszországban.

Az Operalia korábbi nyertesei között volt Erwin Schrott basszbariton és Maija Kovalevszka szoprán is. Az öt évvel ezelőtti győztes, Arthuro Chacon-Cruz pedig nyomban szerződést kapott a Cyrano de Bergeracra, amelyben magával Domingóval énekelhetett. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS