2020. szeptember 28. hétfőVencel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bojkottal fenyegetőző orosz művészek a Louvre-kiállítás előtt

2010. szeptember 29. 14:08, utolsó frissítés: 14:08

A kortárs orosz művészetnek szentelt, a párizsi Louvre-ban októberben nyíló kiállítás bojkottjával fenyegetőznek orosz festők, mert a moszkvai kulturális tárca döntésére elmozdítottak olyan alkotásokat, amelyek "sértők lehetnek" Vlagyimir Putyin kormányfőre nézve.

Hét művész jelentette be, hogy az Advej Ter-Oganyan iránti szolidaritás jeléül nem vesz részt a kiállításon. A politikai cenzúrára utaló tiltás Ter-Oganyan absztrakt munkáira terjed ki, ezek gyakran hordozzák magukon a művész provokatív megjegyzéseit. Az egyik ilyen alkotáson például az "ez a mű arra sürget, hogy kövessen el merényletet V.V. Putyin államférfi ellen, hogy véget érjen állami és politikai tevékenysége" felirat olvasható.

A Louvre kiállítása Ter-Oganyan szerint felhívja majd a figyelmet a művészek és a hatóságok közötti abszurd konfliktusra. "A munkáim is ebből a célból készültek, hogy megmutassam az idióták idiotizmusát" - írta honlapján a művész. Ter-Oganyan Prágában él, mióta 1998-ban eljárás indult ellene, mert egy performanszon ikonokat rongált meg. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS