2020. szeptember 28. hétfőVencel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Botticelli és Leonardo műveit mutatják be nagy felbontásban az interneten

2010. október 05. 13:40, utolsó frissítés: 13:40

A megszokott felvételeknél háromezerszer nagyobb felbontásban csodálható meg a firenzei Uffizi képtár hat remekműve az interneten; a rendkívüli festménybemutató január 29-ig várja a látogatókat. Az Amikor a művészet a technológiával találkozik című kezdeményezés részeként négy hónapon át RHD (Real High Definition) felbontásban, ingyen tekinthetők meg az olasz reneszánsz és barokk festőművészek alkotásai.

Az online kiállításon Sandro Botticelli A tavasz (1477) és Vénusz születése (1482-85), Leonardo da Vinci Angyali üdvözlet (1472-75); Andrea del Verrocchio és Leonardo da Vinci Krisztus keresztelése (1475); Caravaggio Bacchus (1597) és Agnolo Bronzino Eleonora di Toledo portréja című képe látható.

A festményeket anélkül lehet óriásira nagyítani, hogy vesztenének élességükből és eredeti színeikből. Az RHD technika századmilliméteres részletességgel enged betekintést a remekművek legapróbb titkaiba, amelyeket szabad szemmel nem veszünk észre. Korábban HD-felbontásban többek között már látható volt Leonardo Utolsó vacsorája és a padovai Scrovegni-kápolna festményei is. A használt technika értékes eszközként szolgál a művek restaurálói számára is. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS