2021. április 17. szombatRudolf
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Erdély Magyar Irodalmáért díj Tompa Andreának és Elek Tibornak

2010. október 21. 13:58, utolsó frissítés: 2010. október 22. 10:07

Tompa Andrea színikritikus, író, valamint Elek Tibor, a Bárka című folyóirat főszerkesztője érdemelte ki a tizenöt éves Erdély Magyar Irodalmáért Alapítvány idei díjait. Tompa Andrea A hóhér háza című regényéért a Debüt-díjat kapta meg, Elek Tibort pedig az erdélyi magyar irodalom érdekében kifejtett negyedszázados kritikusi, irodalomtörténészi, irodalomszervezői, szerkesztői munkásságáért jutalmazták a magyarországi irodalomtörténészeket elismerő Hídverő-díjjal.


A székelyudvarhelyi ünnepi rendezvényen az első kötetes Tompa Andrea regényét Fekete Vince költő, a Székelyföld folyóirat irodalmi rovatának szerkesztője mutatta be az eseményen. Mint fogalmazott, a szerző az irodalom- és színházrajongó, érzékeny fiatal lány szemével látja és láttatja a Ceaușescu-korszak Kolozsvárja és az ott élő emberek két évtizeddel ezelőtti mindennapjait, amelyekben a fiatal főszereplő megpróbálja saját helyét meglelni.

Gálfalvi György író, a Látó című irodalmi folyóirat főszerkesztője Elek Tibor azon kötetét emelte ki, amely Székely János (1929-1992) költő, író, műfordító, az Igaz Szó című marosvásárhelyi lap versszerkesztője munkásságát összegzi, emellett rendkívül fontosnak értékelte a Magatartások és formák, Magyar irodalom Erdélyben tegnap és ma című könyvet. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS